Nu de meeste van ons terug thuis zijn van een hopelijk prachtige vakantie, komt het moment om je vakantiefoto's te bekijken. Je zet je mac of pc aan, uploaden die handel en plots zie je dat de foto's toch niet zijn wat je ervan had verwacht. Op de moment dat je die vakantiefoto had genomen had je er toch een ander gevoel bij, een andere sfeer had je verwacht van je vakantiefoto's ...

Uw foto's bedriegen niet!

Een fototoestel neemt een foto zoals het in werkelijkheid is! Het zijn juist uw hersenen die u bedriegen. Zij zijn het immers die een bepaalde sfeer creëren op de moment van opnamen. Zeker op vakantie, wanneer de meeste van ons op 'gevoel' trekken kunnen we dit voorhebben. Je kan dit vergelijken met die lekkere fles rode wijn die je gedronken had aan dat strandje. Voor je het weet, neem je 10 van die flessen mee. Nu kom je thuis en smaken ze toch niet zo goed als op dat zalig strandje. 

We kunnen dit gelukkig oplossen!

Natuurlijk kunnen we dit oplossen. Behalve het probleem met die flessen wijn dan. Er bestaan computer programma's of apps die ons hierbij helpen. De gemiddelde smartphone gebruiker maakt hiervan al gebruik. Met Instagram bijvoorbeeld gebruik je filters om vlug een bepaalde sfeer te creëren. Zelf ben ik helemaal geen diehard Instagram gebruiker. Ik gebruik liever de tools op mijn mac. Lightroom geeft je genoeg mogelijkheden om een bepaalde sfeer te maken. Zeker in combinatie met tools van Nik Collection, waarvan Silver Efex Pro toch één van mijn favorieten is.

Enkele van mijn bewerkte vakantiefoto's

Links de oorspronkelijke vakantiefoto. Rechts dezelfde foto met meer contrast, let ook op de donkere hoeken. (klik op de foto om ze groter te maken)

Bij deze wou ik een eenzame sfeer teweeg brengen. Hiervoor heb ik hem in zwart-wit geplaats in een hoge toon. Details vervagen en je aandacht zal naar het essentiele getrokken: de bomen en de lege bankjes.

De oorspronkelijke vakantiefoto is bewerkt met Nic efex. Het contrast werd hier wat verhoogd en er is een hoge sructuur op aangebracht. Let ook op de vogel (rechts boven) die is weggewerkt. Ook is hoek een beetje aangepast (0,5 graden)

Deze vakantiefoto had wat meer 'drama' nodig. Door de aanpassing in Lightroom heb ik deze kunnen creëren.

Bliksem trekken is niet gemakkelijk en het is een genre op zich. De fout die ik hier gemaakt heb is een te kleine aperture te gebruiken (f22). Het gevolg hiervan is dat je elk klein stofje dat op je sensor ligt kan zien. Deze 'stofjes' kan je achteraf wegwerken in Lightroom.

 

Kan je dan alles bewerken?

In principe kan je inderdaad alles bewerken. Zeker de photoshop artiesten onder ons. Zelf wil zo dicht mogelijk bij mijn oorspronkelijke foto blijven. Ik leg er de sfeer in die ik graag zou hebben. En de kleine foutjes, zoals stof of een storend puistje op de neus, werk ik weg.

Bekijk zeker nog eens de post van Sven in verband met vakantiefoto's

Comment