De kathedraal van Antwerpen is de trots van *de stad. *(het stad voor de Antwerpenaren)

De kathedraal is niet weg te denken uit de skyline van Antwerpen. Vele fotografen zijn al op linkeroever geweest om mooie plaatjes vast te leggen.

Deze leveren mooie foto's op maar hoe zou het zijn om de kathedraal te beklimmen? Viewfinder ging het testen. 

Misschien eerst even wat achtergrond over deze prachtige kathedraal. De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal is een gotische kerk die gebouwd werd tussen 1352 en 1521.  De noordelijke toren is 123 meter hoog en is sinds de sloop van de Sint-Lambertuskathedraal te Luik in 1794 de hoogste kerktoren van de Nederlanden. Hij werd gefinancierd door de stad Antwerpen en valt ook nu nog onder het stadsbestuur en niet onder het kerkbestuur. Deze toren is opgetrokken in witte zandsteen uit Dilbeekse steengroeven. Aan de toren werd jaren gebouwd en hij werd in 1518 voltooid.

Na een kleine rondleiding in het Vleeshuis gingen we met een gids naar de kathedraal. Onderweg naar boven kan je wel even uitrusten op een aantal verdiepingen. Dit kan nodig zijn want de beklimming heeft 500 trappen in petto! 

Eén van de verdiepingen onderweg naar de top

In de toren bevinden zich ook de enorme klokken van de Beiaard.

Eens boven gekomen kan men genieten van een prachtig uitzicht. Bij mooi weer kan je zelf het Atomium zien van Brussel! Wij hadden dit geluk niet maar een bewolkte dag zorgt wel voor prachtige foto's!

Wil je ook de toren eens beklimmen? Dat kan nog tot eind september mits reservatie op de site van het vleeshuis museum.

Comment