Een reportage over mijn eerste experiment in time lapse fotografie. Opnieuw een vorm van eigenzinnige fotografie. Ditmaal het fotograferen van een smeltende ijsbol. Hieronder zie je het resultaat en kom je eer te weten over deze bijzondere vorm van fotografie. Time lapse fotografie door de ogen van een beginner!

Wat is verschil tussen time lapse fotografie en video?

Je moet weten dat je om een video of animatiefilm ongeveer 50 beelden of foto’s per seconden nodig hebt. Voor time lapse fotografie zijn dit 30 beelden per seconde. Telkens worden deze frames of foto’s achter elkaar gekleefd zodat je bewegende beelden krijgt.

Denk aan hoe vroegere tekenfilms werden gemaakt? Daar tekent de tekenaar ook verschillende handelingen van zijn personage. Als je dan de beelden achter elkaar kleeft, lijkt het wel alsof het personage begint te wandelen of te spreken. Dit is eigenlijk dezelfde techniek bij time lapse fotografie.

Ik doe al enkele testen om techniek te verfijnen Ik wil deze techniek beheersen. Daar draait het bij mij om. Ik ben weer hardleers en doe meteen iets moeilijks. Het filmen of fotograferen van een smeltende ijsbol. Hieronder zie je het resultaat.

Bij deze smeltende ijsbol zat een bloem bevroren. Een paarse tulp. In het tweede filmpje zie je ze er een beetje door komen.

Wat is belangrijk bij time lapse fotografie?

Je moet rekening houden met scherpte, belichting en power! Hieronder verklaar ik me nader.

Je moet eerst scherp stellen op jouw onderwerp.

Logisch, niet?

Daarom koos ik om een ijsbol te fotograferen. Dit is een relatief stabiel onderwerp dat niet veel van zijn plaats zal afwijken. Het is anders als je bewegende voorwerpen gaat fotograferen. Zoals mensen bijvoorbeeld.

Ook de belichting kan veranderen.

Als je buiten een studio aan time lapse fotografie doet, moet je rekening houden met veranderende belichting.

Daarom start ik dit experiment in mijn garage. Euh, neen, studio! Daar heb ik meer controle over de belichting. Ook de belichting beïnvloedde mijn keuze om met een ijsbol te starten. In een studio heb je nu eenmaal meer controle.

De batterij en het geheugenkaartje hebben me genekt

Om aan time lapse fotografie te doen heb je power nodig. Een volledig opgeladen batterij en een leeg geheugenkaartje.

Hieronder zal je te weten komen hoeveel foto's ik moest nemen om deze filmpjes te kunnen maken. Amaazing!

In de eerste setting won de ijsbol van de batterij.... Misschien was de ijsbol wel te groot...? Goed nieuws dus voor zij die gin tonic willen komen drinken... :-)

Hoeveel foto's neem je bij time lapse fotografie?

Hierboven las je al dat je 30 beelden of foto's per seconde nodig hebt. Mijn filmpjes zijn 17 seconden groot. Dus 510 foto's. De eerste keer fotografeerde ik met een interval van 45 seconden. Nadien met 30 seconden.

Dit betekent dat om de 30 of 45 seconden er een foto werd gemaakt. Zo kom je te weten dat ik er wel enkele uren over deed om deze reportage in time lapse fotografie te maken. Telkens bijna 5 uur om jullie te kunnen laten genieten voor dit experiment van time lapse fotografie. Je moet iets over hebben, hé, voor jouw fans! Hopelijk hebben jullie er kunnen van genieten.

Een filmpje over de setting vind je ook terug op ons Twitter account of op onze Facebook pagina! Volgen dus!

Tot gauw,

Sven

Comment