Jochem en ik willen er nog eens op uit om prachtige herfst foto’s te maken. We dromen van een zonnige herfstdag. We zien de zonnestralen al door de bomen schijnen. Een mooi wandelpad. Misschien zelfs een hert of everzwijn dat over de weg rent. Zie je het ook voor je?

Wel, wij ook. Alleen hebben we die zaterdag pech. Dikke pech, want het regent. Geen zon te bespeuren. Maar dat belet ons toch niet om op pad te gaan om toch rijke herfstfoto’s te gaan maken in het bos. Wij kiezen voor herfstwandeling in het Zoniënwoud in Brussel.

Herfst foto’s maken tijdens een wandeling in Zoniënwoud

Wij kiezen dus het Zoniënwoud om prachtige herfst foto’s te gaan maken. Om half acht ’s morgens spreken we af bij een lekkere kop koffie. We bespreken nog enkele foto ideeën. Maar als we naar buiten kijken, weten we eigenlijk voldoende. Het zal niet eenvoudig zijn om kleurrijke herfst foto’s te maken bij regenweer.

We houden de moed erin en gaan op pad.

Herfst foto’s maken in de regen

Herfst foto’s maken als het regent, is niet simpel. Vooral niet voor je apparatuur. Je fototoestel, je lens, je rugzak of fototas worden al snel nat.

Voorzie daarom een droge handdoek (of meerdere) om je foto apparatuur te beschermen tegen dien talloze regendruppels.

Regenweer is echt wel een serieuze vijand als je herfst foto’s wilt gaan maken. De regendruppels vallen op je objectief, waardoor je eigenlijk opnieuw moet beginnen en niet altijd het gewenste standpunt kunt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kikvorsperspectief.

Maar ja, niets aan te doen. Regen hoort nu eenmaal bij herfst…. En als je dan foto’s wilt nemen, dan calculeer je dit maar best even in.

En eerlijk gezegd. Eigenlijk had het wel zijn charme. Twee mannen die in het Zoniënwoud bij regenweer ’s morgens vroeg op pad gaan om herfst foto’s te maken. We hebben er dikwijls om gelachen.

Herfst foto’s in het bos…. Of Zoniënwoud

Herfst foto’s maken vraagt natuurlijk om kleur. Dat vind je niet meteen in de straat of in een naaldbos. Daarom kiezen wij voor het Zoniënwoud. Een groot bos vol met loofbomen. Die kunnen natuurlijk het onderwerp worden van een mooi kleurrijk tafereel.

Wij gaan het laatste weekend van oktober op pad. Nu het wat langer warmer is geweest, én er nog geen echte stormen zijn, hangen er nog veel kleurrijke bladeren aan de bomen.

Dat kleurenpallet komt ons goed uit. Maar er is meer. Fotograferen in een bos is niet echt evident.

Waarom foto’s maken in het bos in de herfst niet evident is?

Herfst foto’s maken in het bos is echt niet evident. Je oog ziet andere zaken dan dat wat je door je zoeker ziet of wat je achteraf op foto ziet. In real life zie je zoveel meer nuances en schakeringen dan dat je achteraf op het scherm van je computer ziet.

Soms is dit frustrerend. Maar eerlijk gezegd, denk ik dat daar ook wel wat met het menselijk brein te maken heeft. We stellen het ons iets rooskleuriger voor. Of beter gezegd in de herfst roskleuriger voor.

Je kan hiervoor in camera al een beetje op anticiperen door je witbalans te veranderen, maar de meeste nabewerkingsprogramma’s laten je ook toe om achteraf in te grijpen.

Herfst foto’s maken in een bos is geen lachertje

Met je blote oog zie je allerlei taferelen en composities. Eens je door je zoeker kijkt, verandert dit wel. Het wordt plots veel moeilijker om de compositie en het gevoel over te brengen in je foto.

Probeer daarom te kiezen voor eenvoud. Less is echt more als je foto’s neemt in een bos, park of woud.

herfstfotografie zonienwoud compositie

Voor herfst foto’s kijk je best ook naar beneden

Herfst gaat niet alleen om die prachtige herfstkleuren. Natuurlijk is dit een belangrijk item en geeft het je foto’s pit. Maar ik sta er echt van versteld wat je allemaal ziet als je tijdens je wandeling door het bos even naar beneden blijft kijken. Wat is het daar mooi. En natuurlijk kom ik dan uit op paddenstoelen.

Ik ben geen bioloog of paddenstoel deskundige, maar je ziet er enorm veel. In verschillende groottes, afmetingen, kleuren,…

De mooiste herfst foto’s maak je van dichtbij

Idealiter heb je een macrolens bij je als je op herfstwandeling gaat. Zelf heb ik dit niet en Jochem stelde ter plaatse vast dat hij zijn macrolens thuis op de eettafel was vergeten. Pech dus.

Maar dat betekent niet dat je volledig hopeloos verloren bent. Integendeel. Door middel van een laag standpunt probeer je zo dicht mogelijk bij je onderwerp te komen. Je zal zien dat je zo al een eind ver geraakt.

Moeten herfstfoto’s altijd in kleur zijn?

Neen, helemaal niet. Hierboven vind je al een foto terug in zwart-wit. Ook de foto hieronder is geen gewone herfstfoto, noch in kleur noch in zwart-wit. In de nabewerking heb ik me heel even laten gaan om een eigenzinnige foto te maken. Laat in de comment zeker weten wat je ervan vindt.

herfst foto's tijdens wandeling in het zonienwoud

Maak een mooi herfstwandeling in het Zoniënwoud en neem foto’s

Tijdens de herfst verandert de natuur. Het is sowieso al hét seizoen van het jaar, met al die herfstkleuren. Zeker als je gaat wandelen in het Zoniënwoud. Dit is het grootste bos in België.

“Trouwens, weet jij het verschil tussen een bos en een woud?”, vraagt Jochem me tijdens onze wandeling. Hij vertelt me dat een woud een bos is waar de natuur haar gang kan en mag gaan. Als er een boom omvalt tijdens een storm, dan zal de mens deze laten liggen en de natuur ha ar werk laten doen. En dat is maar goed ook, want op veel van die omgevallen bomen ontdekken we tijdens onze herfstwandeling vele mooie zwammen. Het blijft jammer van het regenweer, want anders hadden we nog veel meer herfstfoto’s kunnen nemen van die paddenstoelensoort. Maar de neervallende regendruppels waren niet bepaald een cadeau voor ons materiaal. Eén ding is zeker, we keren ooit nog eens terug om opnieuw een herfstwandeling te maken in het Zoniënwoud.

We houden je op de hoogte.

Tot binnenkort,

Creativeboody

Comment