Beweging in fotografie. Niet gemakkelijk. Hoe fotografeer je bewegende voorwerpen? Je leest het hieronder.

Beweging in fotografie

Beweging in fotografie vastleggen is niet gemakkelijk. Toch is dit een onderwerp waar je met een beetje oefening best wel mooie foto’s kunt nemen.

Er bestaan verschillende technieken voor. In dit artikel houden we het simpel. Als je deze techniek beheerst, neem je best wel aardige foto’s.

Hoe fotografeer je bewegende voorwerpen

In dit artikel sta ik enkel stil bij “panning” of “tracking” of “meetrekken” met het onderwerp.

Dit is een techniek waarbij je volgende zaken voor ogen houdt:

1. Bepaal vooraf de afstand tot het onderwerp

Bepaal vooraf de afstand tot jouw onderwerp en leg de focus vast. Als je een minder snelle lens hebt, is overschakelen naar een manuele stand best aangeraden. Kies een onderwerp dat op de gewenste afstand is en stel daarop scherp. Sommige fototoestellen laten toe om continu (servo) scherp te stellen. Persoonlijk heb ik geen van beide gedaan bij de twee foto’s die je ziet bij dit artikel. Ik heb gewoon vertrouwd op de snelheid van mijn fototoestel.

2. Kies voor een lagere sluitertijd

Hoe snelller jouw sluitertijd is, hoe meer detail je krijgt. Hoe meer detail er is in jouw foto, hoe statischer jouw foto zal zijn. Daarom kies je best voor een lagere sluitertijd. Deze kan variëren van 1/200 seconde tot 1/60 seconde. Alles is natuurlijk afhankelijk van welk bewegend voorwerp je wilt gaan fotograferen.

3. Maak vooraf een compositie in jouw hoofd

Als je bewegende voorwerpen gaat fotograferen, kan je moeilijk vragen om stil te staan of om de actie te herhalen. Daarom is het net zo moeilijk om bewegende voorwerpen te fotograferen. Je moet aan alles denken en je krijgt geen tijd.

Maak daarom vooraf een compositie in jouw hoofd. Volg de lijn die jouw bewegend voorwerp ook gaat volgen. Neem dan enkele test foto’s.

4. Neem enkele test foto’s van de bewegende voorwerpen

Bewegende voorwerpen fotograferen is niet gemakkelijk. Je wilt natuurlijk nadien een spetterende foto hebben. Daarom neem je best eerst test foto’s. Op deze manier krijg je het gevoel in handen en weet je wat je moet doen als het erop aankomt om de bewegende voorwerpen te gaan fotograferen.

5. Neem nu jouw echte foto’s van de bewegende voorwerpen

Het is zover. Jouw kind gaat schommelen. Die auto gaat voorbij rijden. Jouw atleet gaat voorbijkomen. Tijd voor actie dus.

Laat je inspireren door deze 30 foto’s

Het is inderdaad niet gemakkelijk om bewegende voorwerpen te fotograferen. Of misschien zie je niet direct een voorwerp dat je zou kunnen inspireren.

Bekijk deze 30 foto’s eens van bewegende voorwerpen. Ik plaatste hem enkele weken terug al op onze Facebook pagina. Misschien heb je het gemist.

Ik ben ervan overtuigd dat je inspiratie gaat krijgen.

Heb je zelf al getest of wil je aan de slag gaan met mijn tips. Laat het me weten en stuur jouw foto in. We posten hem direct.

 

Comment