Jo, gepensioneerd militair en hobbyfotograaf ,startte ongeveer twee jaar geleden met “Live life”, “Leef je leven”. Een fotoproject waar hij een tiental personen met een fysische of mentale beperking in beeld brengt. Letterlijk voor de lens.

Anke heeft autisme spectrum stoornis en is één van zijn modellen. Het duurt niet lang of ook zij krijgt de microbe van fotografie te pakken en kruipt zelf achter het fototoestel tijdens het project.

Samen brengen ze een mooie reportage van gewone mensen die hun angsten overwinnen.

In deze blogpost vertellen ze er meer over en geven ze enkele tips and tricks die iedere hobbyfotograaf kan gebruiken.

 

Het start met Hannelore

Jo start de reeks en het project met Hannelore, de “meter” van het project. Je kent haar waarschijnlijk nog wel van de Q-Music actie waarbij het radiostation 90.000€ bij elkaar verzamelde voor Hannelore. Zo kon zij electronische been protheses kopen waardoor voor haar letterlijk en figuurlijk een wereld open ging.

Met haar heeft hij tal van ontluikende gesprekken aan de keukentafel. Samen delen ze tips om de modellen leren te begrijpen.

public.jpeg

Anke overwint haar vrees voor treinen

Treinen bezorgen Anke een akelig gevoel. Toch overwint ze deze angst en krijgt Jo haar zo ver dat ze in het station van Mechelen poseert.

public.jpeg

Bjorn is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog

Later leert Jo een jongeman kennen, Bjorn, wiens opa altijd vertelde over de Tweede Wereldoorlog. Samen gaan ze de Dosin kazerne in Mechelen bezoeken. Ooit speelde deze kazerne een echte militaire rol, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de kazerne jammer genoeg een andere bestemming. Het werd een Sammellager, een deportatiecentrum. Bjorn is onder de indruk.

public.jpeg

Johan krijgt verdict te horen vlak voor trouwdatum

Johan lijdt aan Elher Danlos Syndroom (EDS). Dit is een ziekte aan het bindweefsel. Hij krijgt dit verdict net voor zijn trouwdatum. Johan wilt graag een nieuwe “huwelijksreportage”. Samen met zijn vrouw Shelbey doen ze het allemaal nog eens over.

Ingrid krijgt slecht nieuws

Ingrid heeft scoliose (= een zijdelingse verkromming van de rug). Op de dag van de fotoshoot met Jo en Anke krijgt ze nog een extra klap te verwerken. Ze heeft nu ook MS. Toch zet ze zich schrap en poseert ze ten voordele van “Live life”.

Ingrid Live Life Jo de Groote en Anke.jpg

 Welke persoonlijke tips and tricks geven Jo en Anke

1. Goede voorbereiding is de start van alles:

  • Ken je model, praat ermee en luister

  • Ga je outdoor fotograferen? Zoek dan een goede locatie en houdt een tweede locatie in het achterhoofd.

  • Denk aan de kledij en accessoires; Ofwel brengt je model dit mee, ofwel kan je je laten sponsoren door een kledingzaak.

2. Houd regelmatig pauzes: poseren slorpt bij iedereen energie op.

3. Jo laat zijn modellen tijdens de fotoshoot telkens de foto’s zien zodat ze zich op hun gemak voelen.

4. Probeer zo authentiek mogelijk te fotograferen en bewerk zo weinig mogelijk na in post processing

5. Liever een sprekend beeld dan een foto-technisch perfect beeld

6. Gebruik zo min mogelijk een flitser. Dit leidt het model af. Liever een hogere ISO-waarde instellen dan een flitser te gebruiken.

7. Maak een moodboard voor je model. Zo geef jij als fotograaf de richting aan waar jij aan denkt. En het model krijgt een exact beeld van jouw bedoeling.

8. Stel het model op haar/zijn gemak waardoor je spontane foto’s krijgt.

Live Life 2.0

Jo licht al een tipje van de sluier en zegt dat er begin volgend jaar een 2.0-versie komt. Deze nieuwe expositie zal op tal van locaties te zien zijn. Meer info vind je al op CC De Steiger te Boom.

1 Comment