In deze reeks binnen urbex fotografie neem ik je mee naar een oude papierfabriek. Voor mij vergane glorie met een zekere warmte.

Ken jij een oud leegstaand gebouw bij jou in de buurt? Stuur me dan een mail.

Oude papierfabriek verdwijnt definitief

Deze oude papierfabriek is voor de regio vergane glorie. Al jaren is er geen activiteit meer en staat het letterlijk leeg. Het is zelfs gekend als industrieel erfgoed. Binnenkort wordt het definitief gesloopt en vormt het een nieuwe woonwijk. Oud ruimt plaats voor nieuw. Ideale moment voor mij om een bezoekje te brengen. Voor het helemaal te laat is.

 

Vergane glorie met warmte

De vergankelijkheid vastleggen is voor mij de hoofdreden waarom ik gepassioneerd ben door fotografie. Deze oude papierfabriek staat op het punt om definitief te verdwijnen. Jammer.

Ik weet niet hoe het komt of vanwaar het komt, maar het is er. Bij het betreden van de site ben ik overweldigd. Door een warmte.

Ik voel dat hier veel mensen hebben gewerkt. Waarschijnlijk hard gewerkt. Bij het wandelen door de lege gebouwen van deze oude papierfabriek hoor je de werknemers vloeken en sakkeren, de bazen bevel uitroepen, de paarden hijsen materieel op de kar via zware katrollen. Later hoorde je in de bureaus de telexen rollen, de faxen papier spuwen.

In 2004 sluit de fabriek definitief. Na 144 jaar bewogen jaren met ups and downs verliest de regio een groot werkgever. De geboorte van vergane glorie.

Bij het schrijven van dit artikel doe ik wat research en val op een artikel uit de krant van enkele jaren geleden.

Na al die jaren was de oude papierfabriek mijn tweede thuis geworden. Nog elke keer wanneer ik voorbij de poorten van het bedrijf rijd en zie hoe verlaten het terrein erbij ligt, voel ik een steek in mijn hart.

Verlaten gebouwen – vergane glorie - urbex fotografie

In urbex fotografie gaat het om het fotograferen van verlaten gebouwen, voorwerpen of domeinen. In ieder geval een onderwerp waar de tand des tijds zijn werk heeft gedaan.

Jammer genoeg merk je dat deze gebouwen ook veelal in trek zijn bij vandalen of drugsgebruikers. Dit maakt dat je urbex fotografie best niet in je eentje doet. Het kan wel eens gevaarlijk zijn. Maar ik geef grif toe dat een gebroken raam of graffiti op de muur best ook zeker zijn charmes heeft.

Vergane glorie met warmte – geen hardcore HDR urbex fotografie

Urbex fotografie staat ook voor een bijzondere vorm van het ontwikkelen van de foto’s. Meestal wordt er zwaar met HDR gewerkt. Of beter gezegd in lekentaal, een soort van grauwe stijl. Soms mooi, soms ook niet. Het geeft de foto eerder iets surrealistisch.

Die techniek wou ik hier niet hanteren. Net omdat de oude papierfabriek voor mij een zekere warmte gaf. Vergane glorie maar nog niet zo lang geleden gestorven. Die warmte heb ik willen brengen met mijn foto’s. HDR maar dan met een hart.

Meer foto’s zijn te zien op deze pagina en op mijn Flickr account.

Tot binnenkort,

Sven aka creativeboody

 

PS: Deze foto licht een tipje van de sluier waar je deze oude papierfabriek van vergane glorie kunt vinden. Succes!

Comment