Ik had vorige week geluk om de eerste sneeuw te fotograferen. Toevallig had ik mijn fototoestel mee. Waar moet je op letten als je een sneeuwlandschap gaat fotograferen. Enkele quickwins!

Belichting en sneeuwlandschap fotograferen

Een sneeuwlandschap fotograferen vraagt toch om een zeker inzicht in de belichting. Sneeuw zorgt voor weerkaatsing en kan de belichtingsmeter van het fototoestel behoorlijk beïnvloeden.

Zelf fotografeer ik in RAW-bestanden zodat je nadien in de ontwikkeling van de foto kunt ingrijpen.

Ik ben met de eerste gestart aan een ISO200, daarna overgeschakeld naar ISO500. De zon scheen niet, dus eigenlijk had ik geen last van weerkaatsing van al dat licht. Ook dat telt mee als je een sneeuwlandschap gaat fotograferen. Ik heb alle foto’s beetje lichter moeten maken.

Soms zal je moeten overbelichten, soms onderbelichten.

Compositie bij een sneeuwlandschap fotograferen

Een sneeuwlandschap fotograferen kan al gauw vervelen. Te veel wit. Saai… Daarom moet je eens te meer aandachtig zijn voor compositie.

Hier is hij weer met compositie… Maar het is nu eenmaal een belangrijk aspect van de fotografie. En het is een beetje mijn stokpaardje. Door op zoek te gaan naar details, vind je al snel mooie plaatjes die jouw foto naar een hoger (minimalistischer) niveau brengen.

Sneeuw en kleuren – te gek of niet?

Sneeuw is wit, niet? Toch moet je bij een sneeuwlandschap fotograferen op zoek gaan naar kleuren. Ook al zijn het maar pasteltinten. Het maakt je foto eens zo meer fleurig.

Een ander truukje is contrast. Zoals ik gedaan heb bij het nemen van de bevroren bes. Ik ging op zoek naar detail met kleur. Op die manier geef je de kou van het sneeuwlandschap weer, maar ga je door de kleur te fotograferen wel weer een nieuw accent geven aan jouw foto.

Sneeuw zorgt voor rust

Het vallen van sneeuwvlokjes heeft iets rustig over zich. Soms is het zelfs zo oorverdovend stil dat je ze hoort vallen. Probeer die rust ook door te trekken als je een sneeuwlandschap gaat fotograferen. Probeer de rust in jouw foto te brengen.

 

Voilà, dit waren enkele quickwins. Eenvoudige tips die jouw foto tot een hoger niveau zullen brengen. We komen er deze winter ongetwijfeld nog op terug.

Tot de volgende keer!

Sven aka Creativeboody

Comment