Jochem speelde al langer met de idee om startrails te gaan fotograferen. Perfect idee, maar waar doe je dat in België? Ik wou tijdens mijn vakantie al eens te gaan testen. In Frankrijk. In Castries, de buurt van Montpellier. Ruimere vlaktes, hopelijk minder lichtpollutie of lichtvervuiling.

De eerste avond ga ik op stap met de kinderen. Een memorabele avond met veel vallende sterren.

Startrails fotograferen- 1 opname van ongeveer 7 minuten - persoonlijk denk ik dat het beter is om verschillende opnames te maken - niet in 1 opname! Deze foto is ISO 800 - 10mm – f5 en 429 sec. ofwel 7.15 minuten

Eerste opname van startrails fotograferen - het gekke aan deze foto is de boog van de sterren. Je zal zien dat deze een spiegelbeeld vormen. Toen wist ik nog niet dat de poolster het middelpunt van je startrail moet zijn...

 

De tweede avond ga ik alleen. Geen kinderen. Wel een buurman die laat thuiskwam en nog iets dronk op zijn terras. Het licht van zijn veranda is best storend.

De derde keer wil ik de oude aqueduc mee op beeld hebben. Helaas heb ik geen rekening gehouden met de voorbijrijdende auto’s die met hun grote lichten wel eens roet (of zeer fel licht) in het eten kunnen gooien bij mijn moment om startrails te fotograferen.

Mijn avonturen resulteren in enkele foto’s. Je krijgt er ineens enkele tips bij. Uit eigen ervaring.

Startrails fotograferen - "Postbus 1105" - Castries

Startrails fotograferen - "Aqueduc" Castries - ontdekt door hond van de buren - beest bleef blaffen - bijna politie verwittigd

Startrails fotograferen – hoe begin je eraan?

Startrails fotograferen is geen sinecure. Je moet er toch wel wat over gelezen hebben of weten. Voor de rest lijkt het me een kwestie om veel te oefenen.

Deze tips hebben me geholpen om startrails te fotograferen:

 

Setting van jouw locatie belangrijk bij startrails fotograferen

Vorig jaar waren we in dezelfde omgeving. Ik kende dus al enkele plaatsjes waar ik aan dit project kon beginnen. Onderschat dit niet, want je moet rekening houden met de mogelijkheid van voorbijkomend verkeer, de compositie en de lichtvervuiling. Om maar niet te zeggen dat je best ook in een veilige omgeving fotografeert.

Ken jouw fototoestel

Wat zijn de mogelijkheden van jouw fototoestel als je startrails gaat fotograferen? Ken je het menu van jouw fototoestel? Alle opnames werden gemaakt met mijn Nikon D7200. Het intervalprogramma is daar een hulpmiddel. Hoewel ik moet toegeven dat er iets misliep. Tijdens de opnames stopte dit intervalprogramma. Heeft iemand dit nog meegemaakt?

Gebruik manuele stand

Autofocus is uit den boze. Jouw fototoestel zal zich gek focussen. Manuele scherpstelling is daarom aangewezen. Ik las dat je best op jouw onderwerp focust. Dit is de brug, de brievenbus, de boom,… Verder moet je ook jouw instellingen manueel ingeven.

Zet zelf de instellingen in van jouw fototoestel

Ik heb zelf de instellingen ingegeven. Bijvoorbeeld ISO 6400, sluitertijd van om en bij de 25 seconden, diafragma zo groot mogelijk (of het getal zo laag mogelijk)

Maak een proefopname

Maak een proefopname van jouw eerste foto. Zet sluitertijd in, maak een compositie en kies het diafragma. Zo zie je direct wat het resultaat is.

Als je in het donker zit, is het echt niet gemakkelijk om een juiste compositie te maken. Geloof me!

Gebruik een afstandsbediening

Het ideale scenario is dat je jouw fototoestel vanop afstand kunt bedienen. Een afstandsbediening kan hierbij helpen.

De minste beweging kan onscherpte veroorzaken.

Vermijd lichtvervuiling

Vermijd lichtvervuiling als je statrails gaat fotograferen. Ik heb ast gehad van voorbijrijdende auto’s omwille van de dorpsfeesten in de buurt. Toch verbazend hoeveel auto’s er voorbij rijden. Midden in de nacht zelfs. Ook een opkomende maan of een volle maan zorgt voor veel lichtvervuiling. Wees er aandachtig voor en bereid je erop voor.

Hiervoor zijn interessante websites te consulteren. Dat lees je verder in dit artikel.

Gebruik een statief

Het lijkt wel een open deur intrappen als ik zeg dat je best een statief gebruikt als je startrails gat fotograferen.

Je gebruikt lange sluitertijden. Opgelet, zelfs bij gebruik van een statief kan je onscherpte veroorzaken als je jouw fototoestel nog eens aanraakt.

Ga met twee op pad om startrails te fotograferen

Als je startrails gaat fotograferen, ben je lange tijd bezig. Je kan dit best alleen. Maar niets is gezelliger dan met twee op pad te gaan. Neem een stoel, een drankje en een vriend mee. Gezelligheid troef!

 

Youtube en internet helpen om startrails te fotograferen

In mijn zoektocht naar tips om startrails te fotograferen, kan ik rekenen op Jochem. Hij geeft me enkele tips . Niet iedereen heeft Jochem natuurlijk. Op Youtube en internet bestaan tal van interessante linken.

Ik geef er hieronder enkele:

 

Opgepast lichtvervuiling - domper om startrails te fotograferen

Zoals ik eerder in dit artikel al zei, is lichtvervuiling of lichtpollutie een gevaarlijke! Je kan jouw locatie optimaliseren door een bezoekje te brengen aan één van de volgende websites:

Twee websites die ik gebruikt heb om een goed plaatsje te zoeken. Een aanrader dus.

 

Mijn settings om startrails te fotograferen

Ik deel graag mijn ervaringen met jou. Zo ook mijn settings.

Ik fotografeerde op enkele locaties. Ik noem ze Mas Nau (dichts bijzijnde villa), 1105 (naar de huisnummer van de villa aan het gemeentelijk park) en aqueduc (de aqueduc van Castries).

Settings Mas Nau

  • 30’
  • ·f/5
  • interval tien seconden
  • ISO 800
  • 52 foto’s gestacked

Settings “1105”

  • 25’
  • f3.5
  • interval 10 seconden
  • ISO 6400
  • 66 foto’s gestacked

Zo we hopen je hiermee al enkele tips gegeven te hebben. In een volgend artikel lees je meer over de avonturen van Jochem en mezelf. Startrails fotograferen op de Kalmthoutse Heide… Volg ons!

 

2 Comments