Het speelde al lang door ons hoofd: "We moeten eens een startrails gaan fotograferen."

Om startrails te fotograferen te houden heb je een aantal voorwaarden nodig. Ten eerste moet het natuurlijk donker zijn. Dit is een factor dat we kunnen controleren. Met een aantal hulpmiddelen zoals apps kan je zien wanneer de zon onder gaat, golden hour, blue hour en het moment waarop er volledige duisternis is. Dat laatste hebben we nodig om mooie startrails te fotograferen. Eind augustus was dit om 23u05. Met een app zoals PhotoPills kunnen we zelfs de stand van de melkweg vinden!

We weten dus wanneer de volledige duisternis valt. Wat er echter ook meespeelt is jammer genoeg de lichtvervuiling. Bijna overal in Vlaanderen is er lichtvervuiling. Om de donkerste plaatsen te zoeken is er gelukkig ook een hulpmiddel, een website waar de minst en meest vervuilende plaatsen te vinden te zijn. In de buurt van Antwerpen is dit de Kalmthoutse heide the place to be.

Waar we echter op voorhand geen rekening mee kunnen houden is het weer. Dit is logischerwijs één van de belangrijkste voorwaarden. Geen sterren te zien als er wolken voor hangen! ;) Ook hier kan je beroep doen op allerlei apps en het weerbericht.

Die bewuste avond zijn we dus richting Kalmthoutse Heide getrokken. Gewapend met fototoestel, statief, zaklamp en voldoende wijn. We hadden ons een plaatsje gevonden aan de Putse Moer. Jammer genoeg kwam er na een dag zonder wolken lichte bewolking opzetten. Dit heeft ons echter niet tegengehouden om startrails te fotograferen. We zaten er nu toch en de wijn smaakte! 

De aanwezige wolken hadden natuurlijk een effect op onze foto's. Op deze timetrail zie je de wolken mooi bewegen samen met de sterren.

Nadat we onze camera hadden ingesteld waren we klaar om te starten. Startrails fotograferen kan vrij saai zijn. Je moet je fototoestel juist instellen en starten met de opnames. Nadien kan je niets meer doen dan wachten. Zorg daarom voor goed gezelschap en voor een drankje en een hapje. De uren vliegen dan zo voorbij. Rond 3u00 kwam de (volle) maan aan de horizon piepen. Dit zie je ook op het filmpje (boven) en op het uiteindelijk resultaat van de foto's.

We zijn thuis gekomen met zo'n 400 foto's op onze toestellen. Dan begint het meeste werk want al die foto's moeten worden 'aan elkaar gekleefd' door een software programma. Eén van de populairste programma's om startrails te fotograferen is StarStax voor Windows en Mac.

Het harde werk heeft uiteindelijk geloond. De foto's zijn geslaagd. Enkel jammer van de lichte bewolking die voorbij kwam.

Binnenkort gaat Viewfinder nog eens op pad om startrails te fotogaferen! Het voordeel is dat het nu in deze periode veel vlugger donker is. We zullen ons wel warmer moeten aankleden. Met onze eerste ervaring binnen de startrail fotografie, beloven we jullie binnenkort nieuwe prachtige eigenzinnige foto's te laten zien. Deze keer hopelijk zonder bewolking!

Comment