Bert Bos is een master in de highland games. Je kent de highland games misschien wel van teambuildingevents of opdrachten voor vrijgezellenfeestjes, maar wat misschien maar weinigen weten is dat dit een volwaardige en complete sport is. Veel meer dan zomaar wat volksspelen. Niet zo populair als voetbal, basket of atletiek. In dit artikel vertel ik je meer over Bert en wat hij moet doen om het tot master in de highland games te kunnen schoppen.

Bert Bos is een highlander in hart en nieren.

Bert Bos is een highlander in hart en nieren.

Wat zijn de highland games en van waar komen ze

Zoals de naam het al doet vermoeden, zijn de highland games traditionele volksspelen. Ontstaan in het noorden van Schotland. Vermoedelijk vonden de eerste highland games plaats vanaf de 11° eeuw.

Bert vertelt me verder dat het een test is die de Schotse kasteelheer afnam van jonge mannen. Op deze manier kan hij zien we er sterk is en in aanmerking komt om het kasteel te bewaken en verdedigen tegen vijanden.

Later zijn deze proeven uitgegroeid tot een wedstrijd tussen de verschillende clans. Uiteraard ging het hier om de eer en was alles aanwezig: Schotse kledij, doedelzakken, haardvuren met varkens aan een spit, dans en zang…. Wat moet het er toen leuk aan toe gegaan zijn!

Bert Bos oefent hamerslingeren. Hier zie je hem in volle concentratie aan het werk tijdens een training.

In de proeven van de Schotse kasteelheren ligt dan ook de oorsprong van het hamerslingeren, steenwerpen en boomstamwerpen. Eenvoudige voorwerpen die de jonge mannen moesten weg werpen.

Zo eenvoudig is dit niet… zo blijkt verder.

Welke disciplines zijn er vandaag binnen de highland games

Als je vandaag wilt deelnemen aan de highland games en dus echt wedstrijden wilt spelen, dan zal je je moeten bekwamen in deze disciplines.

Steenstoten

Traditioneel ga je bij steenstoten smijten met een riviersteen van ongeveer 10 kilo. Vandaag gebruiken ze soms ook een kogel (die is iets lichter en weegt ongeveer 7,25 kilo). De deelnemer neemt een aanloop en stoot de kogel of de steen zo ver mogelijk. Als de balk overschreden wordt of de kogel/steen geworpen i.p.v. gestoten, is de worp ongeldig.

Steenstoten is vrij spectaculair en waarschijnlijk ook een van de oudste krachtmetingen ter wereld is.

Weight for distance

Het gewicht dat je moet wegwerpen, is een zware bal aan een korte ketting. De atleet neemt het gewicht in één hand en goot het weg na drie wals bewegingen. Hiermee benadert het meest de techniek van het discuswerpen.

Er wordt gezegd dat dit één van de meest gracieuze Heavy Events is.

Deze ijzeren bol weegt al snel 10 kilo. Niet voorwatjes dus… :-)

Hamerslingeren

Het hamerslingeren binnen de highland games is vergelijkbaar met het hamerslingeren zoals in de hedendaagse atletiek wedstrijden. Toch zijn er enkele verschillen. In de Schotse variant wordt een ronde metalen bal (ongeveer 10 kilo voor mannen of 7,25 kg voor vrouwen) aan het einde van een stok vastgemaakt. De stok is gemaakt van hout, bamboe, rotan of plastic. De voeten staan in een vaste positie en de hamer wordt over het hoofd gedraaid en over de schouder gegooid.

Ik heb het geluk Bert dikwijls te zien trainen. Hij heeft zelf ontworpen schoenen. Echt speciaal maar de echte Hammer trowers hebben gelijkaardige schoenen. Het zijn eigenlijk voetbalschoenen met noppen. Daaraan heeft Bert een speciale constructie gemaakt, namelijk een soort van lemmet. Dat steekt hij dan in de grond zodat hij een betere houvast heeft. Zo blijft hij beter in balans om de hamer over zich te kunnen werpen.

Hamerslingeren is één van de disciplines van de highland games.

Hooggooien

Voor het hooggooien gebruikt de speler een gelijkaardige bol zoals bij de weight for distance. Alleen weegt deze bal met handvat al snel 25 kilo. De speler moet deze bal dan in de hoogte werpen over een lat. De scheidsrechter legt de lat telkens een beetje hoger tot er een winnaar is. Iedere deelnemer heeft in totaal recht op drie “misses”.

Andere opdrachten binnen de highland games of Schotse volksspelen

Andere opdrachten worden ofwel individueel of in ploegverband gespeeld. De bekendste onder deze opdrachten zijn het boomstam werpen (of paalwerpen) en het touwtrekken (the tug of war).

Bert Bos is één van de Belgische topspelers

Eigenlijk mogen we fier zijn op Bert Bos (OK, zeker ik want we wonen in dezelfde gemeente Boom). Hij is master in de discipline van de highland spelen. Dit betekent dat hij een soort van kampioen is. En omdat er in België nog geen 10 highlanders zijn die de sport echt beoefenen, is hij dus een Belgisch kampioen in zijn klasse (mannen boven de 40 jaar).

De sport is eerder nog populair bij onze Noorderburen waar er meerdere ploegen zijn. Iedere ploeg of team bestaat uit 8 leden en 1 coach.

Wil je Bert eens aan het werk zien, dan kan je je abonneren op zijn YouTube-kanaal.

Heavy hammer practice and light weight for distance

Hier zijn de gegevens van zijn YouTube kanaal

https://www.youtube.com/channel/UCYpabo-9iOot7MDn0fZRLaQ/videos

Bert oefent quasi een heel jaar door op een veld, vlak achter onze tuin. Ik wou al eens meermaals een praatje maken met hem, want je ziet deze sport eigenlijk niet veel. De maandopdracht rond “sportfotografie” was dan ook een uitstekende gelegenheid om kennis te maken en meer te weten te komen over deze harde en fysiek uitputtende sport.

Speciaal voor de fotoshoot brengt Bert de typische Schotse kledij mee, een kilt. Hij wilt er echt iets van maken en dat siert hem. Hij ziet er vervaarlijk uit, maar volgens mij is hij een echte harde ruwe bolster met een gouden hartje. Ik wil hem dan ook al bedanken voor de fotoreportage, de vele informatie en niet te vergeten de leuke anekdotes. Die kan je hieronder lezen.

Echt gebeurde anekdotes van Bert tijdens wedstrijden

Tijdens één van zijn pauzes vertelt Bert me enkele anekdotes die echt gebeurd zijn tijdens wedstrijden.

Toen hij nog in een ploeg zat namen ze met de club deel aan een wedstrijd. Eén van de opdrachten was met de ploegleden een afstand af te leggen in estafette vorm. Alleen deed je dit gepakt en gezakt. Letterlijk dan. Je kreeg een zak van 50 kilo cacaobonen op je rug en je kon vertrekken in een zwaar parcours met modder, hellingen, ….

Toen het Bert’s beurt was, nam hij de zak cacaobonen op zijn rug en startte hij zijn parcours. Alleen wist Bert niet dat er onderaan de zak een gat was gekomen waarbij de cacaobonen stilaan maar zeker uit de zak ontsnapten. Zijn tocht werd lichter en aan de finish moest iedereen lachen.

Ook onder de douche heeft Bert nog gelachen. De bonen zaten blijkbaar goed verstopt…

Wanneer ik Bert vraag of hij tijdens de wedstrijden zijn kilt draagt, antwoordt hij dat dit normaal door iedere deelnemer gedragen wordt. Het grote verschil met de historische highland games in Schotland, is dat er vandaag verplicht een broekje moet gedragen worden. Dus liefhebbers van de kilt… hier zal je dus bedrogen uitkomen 😊

De laatste anekdote is iets pijnlijker. Bij de wedstrijden gaat het er hard aan toe. Iedereen geeft het beste van zichzelf. Bij het weggooien van de hamer (hamerslingeren) gebeurt het dan wel eens dat er een stukje huid scheurt van je hand. Dit is niet alleen pijnlijk maar belemmert je ook om verder te spelen. Bert lost dit dan op door het stukje huid terug aan je hand te plakken door middel van secondenlijm.

Ik zei het je toch. De highland games is absoluut niets voor watjes 😊 En denk even aan het harde labeur van Bert als je deelneemt aan deze Schotse volksspelen, een teambuilding of opdrachten uitvoert binnen een vrijgezellenfeestje. Het geheim zit in training, kracht, techniek en volharding!

Bert Bos smijt hier één van zijn beste worpen tijdens de training voor de highland games.

 Zo dit was mijn herinnering aan wat op het eerste zicht een moeilijke opdracht leek binnen onze maandopdracht voor Fotolief. Hopelijk hebben jullie mee kunnen genieten.

Vergeet niet onze podcast Fotolief te liken, een beoordeling te geven en onze artikels te blijven delen op social media. Enkel zo kunnen we groeien. Alvast een dikke merci!

1 Comment