Wat is de regel van derden in fotografie?

De regel van derden in de fotografie is een manier om de compositie in een foto te regelen. Hierdoor wordt de foto direct meer interessant.

Om deze techniek te begrijpen moet je de foto opdelen: je deelt de foto zowel horizontaal als verticaal op in “ stukken. Hierdoor krijg je 9 individuele blokjes en op de kruispunten van de lijnen, krijg je de zogenaamde interessante punten.

Je moet proberen het meest interessante punt op één van deze kruispunten leggen. De kijker van je foto zal er meer door aangetrokken worden.

Hierboven zie je een toepassing van de regel van derden. De man is niet centraal geplaatst, maar staat op één derde van de foto. Hierdoor krijg je meteen sfeer in de foto en vertel je al wat meer over de omgeving. Indien ik hem centraal had geplaatst, zou de foto er volledig anders uit zien.

Ook bij portretfotografie geldt de regel van derden. Bij portretten zijn de ogen het belangrijkste element. Zorg ervoor dat ze scherp zijn en probeer ze te plaatsen op één derde van de foto.

Ook bij sportfotografie kan je de regel van derden toepassen. Bij deze foto zullen de believers van de regel wel zeggen dat ik zondig, omdat ik niet in beeld breng waar de jetskiër naar toe vaart. Ik wou de spetters achter de skiër laten zien. Dit is een persoonlijke keuze.

Hoe zit de regel van derden in fotografie er concreet uit?

Hieronder vind je een afbeelding van de lijnen in een foto. En de interessante punten op een foto. De eyecatchers.

Wanneer regel van derden toepassen?

De regel van derden kan je zowel in productie als in nabewerking toepassen.

Mijn persoonlijk advies is om er tijdens het nemen van de foto’s al aandacht aan te besteden. Zo heb je meteen de techniek beet en komt de foto er beter uit. In nabewerking hoef je dan enkel maar te optimaliseren. De meeste fotobewerkingsprogramma’s tonen de lijnen automatisch als je gaat croppen of bijsnijden.

viewfinder-creativeboody-hobbyfotograaf-boom-rupel-regel-van-derden-fotografie-2

Pas je de techniek in nabewerking toe en heb je er geen aandacht aan besteed bij het nemen van de foto, dan loop je het risico dat je de regel niet 100% kunt toepassen.

Is de regel van derden in de fotografie heilig?

Neen. Hier zal ik waarschijnlijk de theoretici tegen de schenen schoppen, maar voor mij is de regel van derden niet heilig.

Wel is het een eenvoudige regel die kan helpen tot het interessanter maken van de foto. Ook voor smartphone-fotografie!

Sowieso is het een techniek die ervoor zorgt dat je jouw onderwerp niet altijd in het midden plaatst waardoor de foto saai kan worden en minder sfeer kan uitstralen.

Andere technieken kunnen een mooi alternatief vormen, zoals leidende lijnen, kikvors- en vogelperspectief, “framing”, symmetrie en patronen, negatieve ruimte … Daar komen we een andere keer op terug.

Hopelijk heb je er iets van opgestoken en ga je er meteen mee aan de slag!

Tot gauw,

Sven aka creativeboody

viewfinder-creativeboody-hobbyfotograaf-boom-mechelen-antwerpen-regel-van-derden-fotografie-5

Comment