Soms is er geen waarom? Waarom gebeurt dit? Waarom voel je je aangetrokken? Waarom werkt de kracht van minimalisme? Ik weet het niet. En toch heb ik deze foto’s genomen. Abstracte foto’s. Abstracte fotografie. Net omdat ik geen waarom vond.

 

Waarom voel ik me aangetrokken tot minimalisme? Abstracte fotografie

Goh. Goeie vraag die ik mezelf stel. Moet ik even over nadenken…

Wel, ik denk gewoon… omdat je back to basics gaat. Je gaat terug naar de essentie van fotografie. Belichting en compositie. En daarbij een verhaal.

De basics bij deze reeks is eenvoudig. Ik ga technisch terug naar compositie in jouw foto. Het verhaal is enkel: “ik wandel tijdens mijn lunchpauze door een KMO-zone en kijk rond”.

Asymmetrische symmetrie. Prachtig toch, niet? Het spiegelbeeld klopt niet.


Eentonigheid maakt abstracte fotografie boeiend

Als ik de definitie van “minimalisme” volgens Wikipedia er op na sla, komt het erop neer dat je moet kijken. Kijken wat er in je omgeving gebeurt. Dit kan een actie zijn maar ook iets passief zijn. Iets abstract.

Zo wandelde ik dus door een KMO-zone in opbouw. Een KMO-zone in Vlaanderen is (lichte) industrie. Is saai en eentonig.

Net die eentonigheid maakt het boeiend. Zeker voor abstracte fotografie.


Houd het simpel bij abstracte fotografie en minimalisme

KISS. Neen, niet die beroemde rock groep met front man Gene Simmons. Maar Keep It Stupidly Simpel.

Je moet geen overweldigende foto’s maken. Drukke foto’s. Neen, integendeel. Het kan zijn dat je juist die eenvoud wilt opzoeken.

Eenvoud brengt rust. Rust stemt tot nadenken. Waarom heeft de fotograaf deze foto genomen? Waarom juist dit beeld? Wat zie ik erin? Waarom voel ik me aangetrokken?

 

Compositie is alles in abstracte fotografie

Je gaat juist verengen. Minimaliseren. Jouw foto abstract maken. Dat betekent dat je gaat weglaten. Less is more.

Daarom moet je oog hebben voor de compositie in jouw foto.

Want deze compositie bepaalt alles. Zeker als je al een beetje van fotografie kent. En je weet hebt van de 1/3 regel. Hier komen we zeker nog eens op terug. Te meer omdat het een stokpaardje voor me is.

Ik denk dat ik wel eerder een technische fotograaf ben en minder impulsief ben.

Is abstracte fotografie of minimalisme in fotografie ook iets voor jou?

Is abstracte fotografie of minimalisme in fotografie ook iets voor jou? Neem jij ook zo’n eigenzinnige foto’s? Weet je niet waarom, maar vind je het gewoon leuk en mooi. Wel, stuur me dan een mail. Deel jouw foto’s op onze website.


Tot binnenkort! Volgende week zie je hoe minimalisme of abstracte fotografie ook werkt in een tent. Meer bepaalde de vaste tent van De Schorre in Boom. Stay tuned!

Comment