De Cosmogolem op de Linkeroever in Antwerpen waakt over zijn stad. Cosmogolem? Wat is dat? Wat doet dat? Koen Vanmechelen is de vader van de Cosmogolem. Deze kunstenaar uit Hasselt creëerde deze houten sculptuur als baken voor hoop en dromen.

De CosmoGolem staat op de Linkeroever. Vlak naast de voetgangerstunnel. Hij waakt over zijn stad.

In Antwerpen, metropool van culturen en diversiteit, oefent de Cosmogolem de rol uit van vertrouwenspersoon voor kinderen. Hij kan dit even goed doen voor volwassenen.

Ik vond dit een mooi gegeven en wil jullie enkele foto’s meegeven van dit speciale schepsel. De Cosmogolem in Antwerpen bij vroege avondval. Hij waakt over zijn stad en is daar. Als je hem nodig hebt… De Cosmogolem staat op Linkeroever. Vlak naast de voetgangerstunnel.

Met deze pose lijkt de CosmoGolem wel weggelopen te zijn uit een spaghetti-western. Hij houdt zijn hand klaar om het pistool te kunnen trekken.

 

Meer weten over de Cosmogolem

De definitie van de Cosmogolem lenen we even van de website van Koen Vanmechelen zelf en vertalen we vrij.

De Cosmogolem is een houten reus van vier meter. Het is een kunstwerk van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen.

De CosmoGolem vanuit kikkerperspectief. De houten reus is een creatie van kunstenaar Koen Vanmechelen.

De Cosmogolem wil een prominent symbool van hoop en evolutie over de hele wereld zijn. De CosmoGolem staat in Antwerpen op de Linkeroever. Vlak naast de voetgangerstunnel. Met zijn blik gericht op de stad is het wel alsof hij erover waakt dat Antwerpen een baken moet blijven van hoop en dromen. Antwerpen als vooruitstrevende stad. Blik op de toekomst.

De romp van de Cosmogolem is leeg. In het luikje van zijn hart kunnen mensen hun dromen en wensen achterlaten. Ik vind tijdens mijn bezoek enkel rotzooi. Wel lees ik enkele mooie liefdesboodschappen op het lijf van de CosmoGolem.

Alsook een geheim...


Verder is er ook een boodschap die actueel is na de terreuraanslagen in Parijs : het leven is hard - “thug life”.

Iemand kerfde in de romp van de CosmoGolem dat het leven hard is. of kan zijn. De CosmoGolem bewaart volgens mij veel geheimen en luistert naar veel mensen.

Het is de bedoeling dat de Cosmogolem een brug slaat tussen de verschillende culturen. De houten reus verdedigt de universele kinderrechten. Dit kan een mooie boodschap zijn voor de politici. Bruggen slaan. Dialoog aangaan.

De Cosmogolem beweegt zich al even voort over de hele wereld en zet mensen aan tot beweging. De familie van de Cosmogolem telt momenteel ongeveer een dertigtal leden, uitgezwermd over Nederland, India, Zimbabwe, Tanzania, Polen, Chili en België.

Een mooi project dat zeker de aandacht verdient!

Meer info over de Cosmogolem vind je zeker terug op de website van Koen Vanmechelen. http://koenvanmechelen.be/cosmogolem

Artikel geschreven door Sven AKA creativeboody

Meer over straatfotografie:

Het MAS in Antwerpen meer dan een bezoekje waard

Schaduw en strijklicht krijgen hoofdrol in straatfotografie aan nieuwe station van Brugge

Wat gebeurt er in de buurt van het Belfort van Brugge?

Wat doe jij als een straatfotograaf een foto van jou neemt?

Ook Boom heeft een Golem

Trollenparcours in De Schorre

Comment