Strijklicht is normaal gezien licht dat laag, bijna parallel op het onderwerp valt. Het accentueert de structuur van het onderwerp.

Meestal is het strijklicht afkomstig van een kleine lichtbron. Denk bijvoorbeeld aan een pillicht. Deze keer had ik de zon mee als lichtbron van strijklicht.

Een kleine reportage van straatfotografie aan het nieuwe station van Brugge.

Nieuwe stationsplein in Brugge is een mooie locatie. Ik profiteer van het strijklicht van de zon.

 

Wat is strijklicht?

Strijklicht is licht dat zijwaarts (bijna parallel) op het onderwerp van de foto valt. Het `strijkt` als het ware langs het onderwerp, waardoor alle oneffenheden extra geaccentueerd worden.

 

Wat doet strijklicht?

Strijklicht geeft lange zachte schaduwen. Als je de zon gaat gebruiken als lichtbron voor strijklicht, moet je er wel rekening mee houden dat het hard kan worden.

Alleen vind ik dat niet zo erg als ik het nieuwe station van Brugge passeer. Ga ik hier mooie foto’s kunnen nemen over schaduw en strijklicht? Nieuw onderwerp binnen straatfotografie?

Onder één van de bruggen zie ik deze fietser in mijn ooghoek passeren. Ik kan nog net mijn sluitertijd wat langer zetten om wat beweging in de foto te brengen.

 

Nieuwe station van Brugge

Ik passeer het stationsplein aan het nieuwe station op een zonnige herfstdag. Vanuit de wagen rij ik een rond punt over en zie ik veel jonge mensen rondlopen.

Beneden me zie ik veel bogen en licht.

Ik besluit om de wagen toch te parkeren en even rond te wandelen.

Ik volg deze man en hij neemt de juiste brug. Hij wandelt in de zon. Het strijklicht van de zon geeft een mooie schaduw.

 

Schaduw en strijklicht hoofdrol in straatfotografie

Straatfotografie brengt meestal de mens in de staat in beeld. Juist.

In deze reeks geef ik de mens een bijrol. Een figurantenrol.

Ik geef het strijklicht en de schaduw de hoofdrol in deze reeks straatfotografie aan het nieuwe station van Brugge.

Enkele jongeren chillen in de zon aan het stationsplein in Brugge. Een van mijn laatste foto's op weg naar de auto. Ik keer om en zie een fietser naderen. Snel neem ik nog een foto.

Geef gerust jouw mening. Wat vind jij van de foto’s?

Wil je op de hoogte gehouden worden, mis dan geen enkel artikel. Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook of Twitter!

Artikel geschreven door Sven

Comment