Dit is één van de moeilijkste posts ever. Ik neem graag foto's op straat. Gekend als straatfotografie. Éen van de moeilijkste vragen is dan ook. Hoever mag je als straatfotograaf gaan? Wat doe jij als een straatfotograaf een foto van je neemt? In dit artikel stel ik je voor een dilemma.

Straatfotografie - Jongeren genieten van hun lunch tijdens één van de zonnige nazomerdagen aan het station van Brugge.

Straatfotografie is een moeilijke tak binnen de fotografie. Je zou denken dat straatfotografie gemakkelijk is. Gewoon foto's op straat nemen. Niet meer. Niet minder.

Maar niets is minder waar. Straatfotografie gaat over het plukken van het moment. Cease the moment in plaats van cease the day. Pluk de dag.

En als je het moment weet te pakken, dan krijg je mooie ongedwongen foto's.

Straatfotografie - Jongeren op het stationsplein van Brugge.

Persoonlijk heb ik het moeilijk om iemands veilige cocon te doorbreken. In iemand privé binnen te treden. En toch hou ik van straatfotografie. Het laat mensen zien zoals ze zijn. Geen geforceerde poses. Maar het leven zoals het is.

Straatfotografie in Antwerpen - Linkeroever. Dit jong verliefd koppel geniet van het uitzicht terwijl hun kind vredig slaapt in de buggy.

Recent wou ik nog eens aan straatfotografie doen. Deze keer in Brugge en Antwerpen. Op zoek naar ongedwongen foto's. In Brugge had ik mezelf het thema opgelegd om iets te doen met schaduwen. In Antwerpen liet ik het toeval op me af komen.

Straatfotografie - Ik kwam net aan op de Linkeroever in Antwerpen en was op zoek naar een parkeerplaats. Tijdens het afdraaien met de wagen zag ik deze jongens staan. Ook in kleur zou dit mooi zijn. Zeker als je weet dat deze sportlui een roze tenue aanhebben! Schitterend. Ik post hem op onze Facebook pagina.

In Brugge nam ik tijdens een lunchpauze foto's van chillende jeugd bij het station van Brugge. Ze stonden of zaten tegen de muur van het nieuwe stationsplein in Brugge. Eén van die jongens kreeg me in het oog en kwal op me af en vroeg waarom ik foto's nam. Ik rook een specifieke geur (als je begrijpt wat ik bedoel). Ik vermoed dat dat ook de reden was waarom hij op me af kwam. Ik legde hem uit dat ik de foto's voor privé doeleinde gebruikte en sprak hel over deze website. Er was geen probleem meer.

Straatfotografie - Cosmogolem - Linkeroever - Antwerpen. Vanop een afstand zie ik deze man zijn vrouw knuffelen. Ze lachen en teasen elkaar. Lekker ongedwongen. Inbreuk privacy of niet? Wat vind jij?

Afgelopen weekend nam ik op de Linkeroever dan die ene foto van twee jongens, leunend op een zitbank, met op de achtergrond de kathedraal van Antwerpen.

Eén van beide jongens werd agressief. Zeer agressief. Ik liet hem de foto zien, wiste hem en zei dat er niets gebeurd was. Toch bleef hij agressief.

Twee open vragen aan jou als lezer.

1) Wat doe jij als een straatfotograaf een foto van jou neemt? Zou jij ook agressief reageren?

2) Hoe zou jij reageren als je op een selfie (van iemand anders uiteraard) staat? Reageer je dan op dezelfde manier?

Artikel gechreven door Sven AKA creativeboody

Meer artikels over straatfotografie lezen:

Het MAS in Antwerpen meer dan een bezoekje waard

Schaduw en strijklicht krijgen hoofdrol in straatfotografie aan nieuwe station van Brugge

Wat doet de Cosmogolem in Antwerpen

Wat gebeurt er in de buurt van het Belfort van Brugge?

3 Comments