Het is bijna Kerstmis. En daar horen zelfgemaakte kerstkaartjes bij. Meestal is dat dan een foto van ergens in de zomer. Of je wilt een originele kerstfoto. En dan gebruik je zo van die “stickers” die jouw foto volledig ruïneren.

Kerstmis, kerstmuziek, kerstbal,... enkele van de drie woorden die ik associeer met kerstverlichting.


Ga eens voor een originele kerstfoto

In mei 2014 krijgen Jochem en ikzelf de opdracht van onze vrouwen om foto’s te nemen met als thema “kerstverlichting”.

Wat zeggen jullie? Kerstverlichting in putje zomer? Kunnen jullie geen ander thema kiezen? Neen! Kerstverlichting is het en blijft het. OK. Dan gaan we eens nadenken.

Als je zo een thema op een ongebruikelijk moment voorgeschoteld krijgt, dan ga je automatisch anders denken. Je gaat voor een originele kerstfoto. Of ik in mijn opzet gelukt ben, laat ik aan jou over.

Mijn dochter Lina poseert hier als kerstengel voor een slinger van kerstverlichting.

 

Wat zegt kerstverlichting je bij fotografie?

Uiteraard kan je dan in hartje zomer jouw kerstboom gaan opzetten en er kerstballen, slingers en kerstverlichting in plaatsen. Dat doe ik niet.

Ik begin na te denken aan associaties. Kerstverlichting, kerstmis, kerstbal, kerstboom, kerstmuziek, kerstengel, kerststal, lichtmis, versierde huizen, kitscherige tuinen, licht…

Waar vind je ’s zomers licht om foto’s van licht te maken? In de donkere. Onze garage wordt dus mijn studio.

Enkele druppels op een CD. Dan met pillicht erover gaan en zo krijg je vanzelf sterretjes in de druppels. Kerstverlichting deed me denken aan kerstmuziek. Best te gebruiken als originele kerstfoto.

 

Garage wordt studio

Om foto’s van kerstverlichting te maken wil ik het donker hebben. Ik richt onze garage in als studio. Ik waag me op glad ijs. Ik ga werken met lange sluitertijden.

De meeste foto’s hebben een sluitertijd die draait rond de 15 à 20 seconden, met een ISO-waarde van 80 of 100 en een diafragma van f8.

Je moet erop letten dat je natuurlijk met een statief werkt en dat het voor de rest pikkedonker is. Buiten mijn Leica D-Lux 6 heb ik bij de opnames ook een pillicht gebruikt. Om mijn weg te vinden tussen al die kerstspullen.

Hier hang ik een slinger van kerstverlichting aan het plafond. Samen met enkele kerstbollen. Geef een draai aan de slinger en je krijgt een fictieve kerstboom. Onderaan de slinger hang ik een pillicht. Dat zorgt voor een speciale toets aan de foto. Te gebruiken als originele kerstfoto?


Originele kerstfoto als onderwerp voor dit artikel

Kerstverlichting is niet het exclusieve thema voor dit artikel geworden. Tijdens de opnames kwamen vele foto’s in aanmerking als originele kerstfoto.

Ik gebruik nu dus archiefmateriaal om jou aan te tonen dat een kerstfoto niet altijd een zomerse foto hoeft te zijn. Het kan anders. Out of the box denken om een originele kerstfoto te maken.

Bekijk onze foto’s ook op onze Facebook pagina!

Om deze foto te verlichten gebruikte ik enkel het licht van een pillicht; Zo bekwam ik een sfeer alsof er een geest of spook ronddwaalt tijdens kerstmis.

Het had wel een originele kerstfoto kunnen zijn van een duurzame energieleverancier. Dit lijkt wel een windmolenpark van kerstverlichting. Do or note done als originele kerstfoto?

Comment