We dromen allemaal weg bij  het zien van een zonsondergang.

Bij het denken aan een zonsondergang gaan onze gedachten al vlug weg naar verre oorden. Exotische stranden met palmbomen ... Maar geloof het of niet, ook hier gaat de zon onder! ;)

Zo ben ik deze week naar het Rivierenhof getrokken om de zonsondergang te fotograferen. Deze tijd van het jaar is eigenlijk ideaal om dit te doen. Het is nog niet zo koud en de zon gaat niet overdreven laat onder. Deze week was de zonsondergang om 19u45, een perfect uur om er op uit te trekken. 

 

Wat hebben we nodig om een mooie zonsondergang te trekken?

Eerst en vooral hebben we een mooie omgeving nodig. Dit kan best overal zijn; een stad, de zee, een park, op de buiten, ... In dit geval koos ik voor het Rivierenhof in Antwerpen. Dit is een mooi en groot park met een aantal waterpartijen. Het water komt goed van pas om voor mooie reflecties te zorgen. Hierdoor krijgen uw foto's een extra dimensie.

Wat we ook zeker nodig hebben is een statief. Dit is omdat we gaan fotograferen in minder licht, waardoor we onze sluitertijd moeten opvoeren. Er zitten enkele foto's bij waarbij ik een sluitertijd van 45sec heb moeten gebruiken. Bij de minste beweging tijdens het trekken van die foto's zouden je foto's niet meer scherp zijn. Een statief is dus een must have voor het trekken van een zonsondergang.

Het tijdsstip van fotograferen is natuurlijk ook van belang. Je kan best al een half uurtje voor zonsondergang aanwezig zijn. Zo heb je tijd om je fototoestel in te stellen en enkele proeffoto's te nemen. Ook na zonsondergang kan je nog mooie foto's nemen. Zonder de warme, rode gloed in de lucht.

 

Waarom is de zonsondergang rood?

Vele onder ons vragen zich dit af. Naarmate de zon lager aan de hemel staat moeten de stralen van de zon een langere weg afleggen. De kortgolvige lichtstralen (paars, blauw, groen en geel) worden weggefilterd en wat dan overblijft is het rode licht. Fijne stofdeeltjes in de lucht hebben ook een invloed. Hoe meer van die deeltjes in de lucht, des te roder de gloed is. Dit is de rede waardoor een zonsondergang mooier (roder) is dan een zonsopgang. 's Avonds hanger er immers meer fijne stofdeeltjes in de lucht.

De foto's hierboven zijn getrokken tijdens de zonsondergang. Foto's onder zijn getrokken na zonsondergang. De zon is onder en het is al vrij donker (blue hour). Het lijkt dat de foto's overdag zijn genomen, dit is omwille van de lange sluitertijd. Op één van de foto's is duidelijk ook de maan te zien.

Heb je zelf ook mooie foto's van een zonsondergang? Wil je ze hier laten zien? Neem dan gerust contact met ons op!

Comment