"In Antwerpen stelt het Diamantmuseum opnieuw weer enkele exclusieve diamanten tentoon. Naar aanleiding van Valentijn is het Diamantmuseum in Antwerpen gastheer van deze 3 prachtige diamanten, de Cullman, de Nano en Max460M. De Antwerpse hobbyfotograaf Sven mocht als eerste een fotoshoot houden van deze schitterende (letterlijk) kunstwerken."

"Het Diamantmuseum in Antwerpen ontvangt 3 van de meest exclusieve diamanten ter wereld."

Het had een titel kunnen zijn van een regionale krant... maar niets is minder waar.

Hoe heb ik dan die diamanten kunnen fotograferen?

Ik maak gebruik van enkele theelichtjes als bijkomende lichtbron. Dit geeft een mooie warme gloed in de stenen.

Tafeldecoratie wordt diamant

Heel eenvoudig. Tijdens de kerstperiode vind je een overvloed aan tafeldecoratie om de feestdis op te smukken.

Zo stoot ik op enkele (plastieken) kristallen die de vorm van een echte geslepen diamant hebben.  Ik beslis om ze te gaan fotograferen met een lange sluitertijd. 

De woonkamer als fotostudio

In plaats van de garage in te richten als fotostudio houd ik deze fotoshoot eenvoudig in de woonkamer. Ook vorig jaar experimenteerde ik en gebruikte ik de woonkamer ook als fotostudio. Het enige dat je nodig hebt is een vlakke ondergrond en een gebrek aan storende lichtbronnen.

Belichting van jouw onderwerp hoeft niet moeilijk te zijn. Ik gebruik een pillicht.

Belichting via een pillicht

De enige lichtbron die ik gebruik is een pillicht waarop ik een lege lichtblauwe plastieken fles op monteer. Hierdoor krijg je een diffuus koud licht. Ideaal dus om mijn ruwe diamanten te gaan fotograferen.

Om een klein beetje variatie te brengen zet ik ook eens een tweetal kaarslichtjes ernaast. Hierdoor krijg je de combinatie van warm en koud licht hetgeen een mooi samenspel biedt tussen de bruinere en de blauwe tinten.

Weerspiegeling van de diamanten

Om de foto net dat tikkeltje extra te geven gebruik ik een kleine spiegel waarop ik de diamanten opstel. Op deze manier krijg je een mooie weerspiegeling van de diamanten in jouw foto.

Hier richt ik het blauwe licht heel even op de achtergrond om iets meer scherpte-diepte te bekomen.

Nog enkele andere praktische tips

Het is echt een eenvoudige opdracht om mee aan de slag te gaan. Er zijn nog enkele andere tips die ik je graag mee geef.

Langere sluitertijd = statief gebruiken

Een langere sluitertijd laat je niet meer toe om uit de hand te fotograferen. Je zal dus een statief moeten gebruiken. De namen van de diamanten zijn gebaseerd op mijn nieuw statief, een Cullman Nanomax460M. Ik heb dit statief nog maar enkele keren gebruikt en ik kan je vertellen dat het prijs/kwaliteit/mogelijkheden best een toppertje is!

Compositie blijft belangrijk

Ook als is het een eenvoudige fotoshoot in de woonkamer, raad ik je toch aan om de basisregels te respecteren. Zorg voor een mooie compositie en denk aan regels zoals de 1/3-regel, of een "horizon" die waterpas is.

Maak en houd jouw spiegel proper

Als je in een studio gebruik maakt van een spiegel, let je er best op dat deze echt proper is. Geen vettige vingers van de fotograaf erop. Geen stofjes. Dit zal je achteraf bekopen door extra lang bezig te zijn in de nabewerking.

Belang van de achtergrond

Ik kies voor een zwarte achtergrond om de diamanten op een warme manier te kunnen voorstellen. Beeld je eens even in welke foto je zou krijgen als ik gebruik zou gemaakt hebben van een witte achtergrond? Weg sfeer! Hello kilte! Maar dit is misschien iets persoonlijk en ik wil jou als fotograaf laten experimenteren. Dus shoot!

Beweeg met jouw lichtbron

Zeker als je een diamant wilt fotograferen kan je mooie lichteffecten krijgen als je beweegt met jouw lichtbron. Bovendien ga je jouw zo onderscheiden van al die andere "cleane" foto's met hard wit licht op een witte achtergrond. Een beetje mystiek mag, niet?

Veel succes en blijf ons volgen!

Sven aka creativeboody

 

 

 

 

 

Comment