Hoe kan je jouw kerstboom creatief fotograferen? Je leest er verschillende tips over op internet. Ik geef jou er enkele nieuwe die je zeker zal appreciëren!

Inzoomen met de lens tijdens fotograferen - kerstbal lijkt wel planeet in de rimte

Niet zonder basics! Je moet inderdaad letten op enkele basis principes:

Omgevingslicht en sluitertijd

Je neemt een foto van jouw kerstboom bij voorkeur in bestaand omgevingslicht. Dit betekent dat je moet letten op jouw lichtbalans en op jouw sluitertijd

Een kapotte kerstbal is ideaal om jouw kerstboom anders in beeld te brengen en creatief te gaan fotograferen.

Het omgevingslicht - dikwijls niet meer dan enkele staanlampen en natuurlijk ook de kerstlichtjes zelf- zorgt voor een bepaalde warme sfeer. Persoonlijk vind ik dit niet erg, want je wilt net die sfeer weergeven.

Vind je het toch too much, dan kan je ingrijpen door de warmte van jouw witbalans aan te passen. Ofwel doe je dit op jouw fototoestel, ofwel in de nabewerking. 

Als je gebruik maakt van bestaande lichtbronnen, betekent dit ook dat je jouw sluitertijd zal moeten aanpassen. Je zal deze al snel moeten opdrijven naar enkele seconden. Je zal dus niet meer uit de hand kunnen fotograferen.

Als je gebruik maakt van deze twee technieken ga je dus die warme en gezellige gloed kunnen overbrengen op jouw foto's. Als je hierbij ook nog eens verder experimenteert met het diafragma van jouw fototoestel, merk je dat je bij een kleinere opening (dus hoger f/getal) nog sterretjes kunt maken van jouw kerstverlichting. Probeer maar eens. 

Een langere sluitertijd in combinatie met een hoger diafragmagetal geeft zelfs sterretjes in de reflectie van de kerstbal.

Gebruik een statief

Zoals in iedere fotoshoot bij bestaand licht én waar je gebruik maakt bij een langere sluitertijd, zal je ook nu jouw statief moeten gebruiken. Anders kan je jouw kerstboom niet scherp in beeld brengen. Bewogen foto's wil je uiteraard niet verkrijgen, tenzij het de bedoeling is.

Op het einde van dit artikel geef ik je tips om creatief te fotograferen waarbij we juist beweging en onscherpte in de foto brengen.

Maak van de kerstverlichting een mooie bokeh

Een bokeh is eigenlijk het diffuus maken van de lichtomgeving. Zo krijg je geen scherpe details maar eerder een zacht onscherp voorwerp. Bij lichtjes zijn dit dan eerder onscherpe bolletjes. Maar dat geeft niet. Het draagt bij aan de sfeer van jouw kerstboom. En die wil je graag creatief fotograferen, niet?

De kerstverlichtnig wordt een mooi bokeh. Dit wordt nog eens verdubbeld door een weerspiegeling op de salontafel.

Nog andere tips

Op internet vind je nog enkele andere tips zoals het fotograferen van de kerststal, inzoomen op details, spelen met reflecties (zie foto boven), geen flitser gebruiken, ...

Allemaal tips waarmee je aan de slag kunt!

Alleen wil ik je nieuwe tip geven, die je nog nergens anders hebt gelezen. Zo kan jij gaan experimenteren om jouw kerstboom creatief te fotograferen!

Hoe is het allemaal begonnen?

Het begint met een kapotte kerstbal

Tijdens het aankleden van de kerstboom viel er een kerstbal. Kapot. Stuk. Gelukkig niet in 1000 stukjes. Integendeel. Het leek wel of hij zo moest vallen. Dat bracht me op een idee om de kerstboom deze keer te fotograferen met deze kapotte kerstbal.

Heb jij het geluk of de pech niet dat je een kapotte kerstbal hebt, kan je altijd zelf proberen om een (oude) kerstbal stuk te maken en jouw kerstboom creatief in beeld te brengen.

Creatieve manieren om jouw kerstboom te fotograferen

We hebben jou ook nieuwe tips beloofd. En die belofte maakt schuld!

De eerste heb je al gekregen. Fotografeer jouw kerstboom via een kapotte kerstbal.

De tweede tip is om jouw kerstboom op een creatieve manier te fotograferen door gebruik te maken van de techniek van de "daytrails". Ken je deze techniek nog niet? Klik dan zeker door naar dit artikel!

Het komt erop neer dat je een langere sluitertijd neemt (van minstens 1/20 seconden) en dat je tijdens de opname een scherpe draai geeft aan jouw camera. Hiermee krijg je een bijzonder effect. Jouw foto krijgt een hele dynamiek.

Deze techniek vraagt wel wat oefening. Ga er maar eens mee aan de slag. 

Tijdens de opname geef je een draai aan jouw fototoestel.

De derde tip om jouw kerstboom anders in beeld te brengen, dan gebruik je de techniek van in te zoomen tijdens het nemen van de foto.

Deze techniek kan je dus enkel maar hanteren als je een zoomlens hebt. Prime lenzen komen niet aan bod. 

Bij het nemen van deze foto zoomde ik in van 17mm naar 70mm. 

Hierbij geef ik je de laatste tips van dit jaar, maar ik hoop dat je er wat aan had en dat we mogen blijven rekenen op jouw passie voor fotografie!

Tot volgend jaar

Sven aka creativeboody

2 Comments