Straatfotografie in Echternach? Euh?

We noteren Pasen en een weekendje weg met de familie, meer bepaald het gezin van mijn vrouw.

We overnachten in een mooi hotel met schitterend uitzicht. Plannen worden gesmeed. De volgende ochtend gaan we met zijn allen, mezelf uitgezonderd, een wandeling maken door de bossen. Ik ga niet mee, want ik sukkel toch nog altijd met mijn Achillespees en zie de hoogteverschillen echt niet zitten.

Ik krijg de taak om te zorgen voor een tafeltje in Echternach waar we met zijn allen (13) kunnen lunchen. OKAY, goed idee. Die wandeling naar Echternach zie ik wel zitten.

Veel oldtimers rijden centrum van Echternach in

Het valt me op dat ik tijdens mijn wandeling regelmatig oldtimers zie voorbij rijden. Vreemd, maar misschien dalen vele oldtimers liefhebbers af. Echternach is tenslotte een toeristisch stadje.

Eenmaal aangekomen op de “grote markt” van Echternach zie ik waarom er zoveel oldtimers zijn. Het is een heuse happening.

Spontaan begin ik te lachen. Je moet immers weten dat mijn pluszoon, mijn schoonbroer en schoonvader 100% autoliefhebbers zijn. Zij zitten nu in de bossen en ik zit hier. Temidden van tientallen verzorgde en opgepoetste oldtimers. Wat een practical joke!

Enfin, ik ben al gewapend met mijn fototoestel en besluit om een reportage te maken. De sfeer op een autorally/happening.

Gezichten in straatfotografie

Onder straatfotografie kan je verschillende zaken in beeld brengen. Voor mij ga je bij straatfotografie dikwijls op zoek naar gezichten. Je wilt een bepaalde sfeer weer geven.

Zo zie ik deze automarchand rustig op een bankje zitten, terwijl verderop aan een standje met miniatuurauto’s ik zowaar de herrijzenis van enkele bandleden van ZZ Top kan meemaken. Zij zullen nog terug komen in deze reeks.

De Aziatische dame is bezig met het verbruiken van haar schermtijd, terwijl een minder nuchtere man op de achtergrond me in het oog krijgt. Ik neem de foto.

Straatfotografie moet in zwart-wit weergegeven worden. WTF?

Er is ook zo een “regel” dat straatfotografie in zwart-wit moet weer gegeven worden. Voor de sfeer. Deze kleurrijke foto om het tegendeel te bewijzen. Dit koppel voelde zich helemaal aangetrokken aan deze rode Fiat. Zou de kleur er voor iets tussen zitten? :-)

Bringing memories - Happy Days

Ik was blijkbaar niet de enige fotograaf die aandacht had voor dit moois. Deze dame doet echt haar best om een mooie foto te nemen. Ik leg het bewijs ervan vast :-).

De ZZ Toppertjes beleven heel wat fun, terwijl de de eigenaar van deze mooie witte Cadillac van alles aan het uitleggen is tegen de organisator van de happening. Alleszins zo leek hij toch wel. De man met de kuif lijkt wel weg gelopen uit een aflevering van Happy Days (met de Fons).

Niet iedereen lijkt blij te zijn

De dame op de foto is precies niet zo blij met het feit dat haar man absoluut naar de auto happening wilt gaan. Zo blij dat ik haar tijdens deze reportage straatfotografie ben tegenkomen. Haar gezicht spreekt boekdelen. Ze begrijpt er niets van.

Een beetje verder kan ik net nog een koppeltje op foto vastleggen wanneer er een oude BMW de Grote Markt op rijdt. Zij zijn daarentegen wel blij om oldtimers te zien.

Dit alles terwijl de organisator (ik noem hem even in de sfeer van het verhaal “Fonske” van een andere bezoeker waarschijnlijk weer zeer diplomatisch naar het verhaal moet luisteren.

Vandaag is “rood” in straatfotografie

En zonder het te beseffen vind ik nog twee rood getinte foto’s terug in deze straatfotografie slash fotohappening. Moeten we er zeker bij steken. Om kleur te geven aan dit artikel en om Elvis te eren :-)

Een drieluikje bij straatfotografie is altijd goed.

Zeker als je je als straatfotograaf betrapt voelt. Ik zag de man met de hoed zitten. Lekker gezellig keuvelend. Tegen de uit de nieuwe film van Quinten Tarantino weggelopen man met het sluike en minder fris haar. Die krijgt mij plots ook in het oog. Snel afdrukken.

ZZ Top reünie, zeer dankbaar voor straatfotografie

Al wandelend kom ik opnieuw voorbij de miniaturen stand. Het lijkt wel alsof de fans van ZZ Top zich ook herenigen.

Dit soort van figuren zijn altijd om je vingers van af te likken als je reportage binnen straatfotografie doet. Ze hebben zo veel persoonlijkheid en brengen het verhaal van zelf.

Nog enkele sfeerbeelden uit Echternach in deze reek straatfotografie

Een bedenkelijk gezocht.

Een blij gezicht.

Een geconcentreerd gezicht.

Iedereen zwijgt plots als deze coquette dame het plein op wandelt

Dan lijkt de markt zich te verstommen. Het lijkt wel alsof iedereen, alleszins velen van de locals, zwijgen of stiller worden. Deze dame (je ziet ze in het midden van de foto met de hoge hoed), gekleed in het blauw, komt de Grote Markt van Echternach op gewandeld. Ondanks haar leeftijd heeft ze nog een gracieus figuur en alle mannelijke locals of leden van de oldtimer-club worden zenuwachtig. Alsof ze met zijn allen een date hebben met haar. Miss Blue. En net haar heb ik niet in kleur ontwikkeld.

Opgelet, andere straatfotograaf gespot

Wanneer ik een doorkijkje (ook altijd interessant bij straatfotografie) fotografeer vanuit het achterraam van een oldtimer, spot ik een andere fotograaf. Zij kent de jongens van ZZ Top en is meer op zoek naar het vastleggen van de auto’s. Zo blijkt wanneer ik haar even in het oog houd. Geen concurrentie dus. Hoewel je soms van je concurrenten kunt leren.

straatfotografie in Echternach

Een leuke drukte in Echternach

Dat het gezellig was, bewijzen deze foto’s. Een toffe drukte.

Ook de autoliefhebbers krijgen sfeerbeelden (voornamelijk in kleur)

Vragen, suggesties, hulp nodig?

Stuur dan zeker een mail. Je kan me ook volgen op Instagram.

Comment