We zijn op vakantie in Bretagne, meer bepaald in de buurt van het charmante kustdorpje Baden. Tijdens onze vakantie toont het weer dikwijls zijn grillen. Ofwel is het écht te warm om iets te bezoeken ofwel regent het pijpenstelen.

Op één van deze regenachtige dagen beslissen we om een bezoekje te brengen aan de Megalieten of menhirs van Carnac. Je kan deze reuzestenen terugvinden op Google Maps onder de benaming “les alignements de Carnac” in het zuiden van Bretagne.

Een indrukwekkende verzameling van menhirs. In totaal zouden er op de site bij Menec in Bretagne ongeveer 3.000 van deze mysterieuze stenen staan. We nemen de auto en gaan op ontdekking richting Carnac.

 Waar ligt Carnac?

Carnac ligt in het zuiden van Bretagne, in de streek Morbihan. In deze buurt vind je de grootste verzameling menhirs ter wereld.

Er zouden maar liefst 3 000 menhirs staan hier tussen de heide in rijen van ongeveer 1 km. Dit is een van de meest opmerkelijke concentraties rechtop staande stenen in de wereld. De meest indrukwekkende rijen zijn die van Menec.

Wij gaan op een druilerige regenachtige dag de kolossale rijen stenen ontdekken. En geloof me maar, het is de moeite. Voor de bewerking van de foto’s kies ik bewust voor zwart-wit waarbij ik de witte en zwarte tinten benadruk. Zo komt het gevoel van die dag samen: mysterie, ontzag en regen.

Niet toevallig Carnac

De naam Carnac heeft een lange geschiedenis en zou van het Keltische “Karn” komen. Dit betekent “steen” of “rots”. En niet toevallig hier vind je dus de indrukwekkende mysterieuze stenen van Carnac, de megalieten of menhirs.

 Maison des Mégalithes

Vooraleer we de wandeling starten, passeren we eerst het Maison des Mégalithes. Hier kom je op interactieve manier meer te weten over de betekenis en de oorsprong van de stenen kolossen. Er zijn touch screens, films, tekeningen en foto’s met boordevol informatie.

Zo komen we te weten dat de stenen vermoedelijk dateren van tussen 4.800 en 3.500 vóór Christus.

Lang dus voordat Asterix en Obelix rond liepen en deze stenen op een rijtje zouden geplaatst hebben 😊 Maar de strips vernoemen de menhirs wel.

Over het ontstaan is men het niet helemaal eens. Sommige wetenschappers beweren dat het te maken heeft met een meteorenregen. Anderen zeggen dat mensen ze zouden hebben uitgehouwen en er hebben geplaatst. Dat moet een enorm werk geweest zijn dat zich over ettelijke jaren of zelfs decennia heeft afgespeeld.

Wat het ook is. Het blijft indrukwekkend en mysterieus. En veel stof voor verder onderzoek voor archeologen en historici.

Wij hebben genoten van onze 5 kilometer lange wandeling. 

Comment