Fotograferen onderweg

Jaren heb ik om professionele redenen rond gereden in België. Dikwijls nam ik mijn fototoestel me. Als de gelegenheid zich voordeed, stapte ik uit de auto om te fotograferen.

Zo kwam eigenlijk de idee om ooit eens iets te doen met het thema “onderweg”.

Want iedereen is eigenlijk altijd onderweg. Het is echt ongelooflijk hoeveel bewegende mieren er zijn. Van de ene kant van het land of stad naar de andere kant.

Onderweg met de auto, bus of trein. Langs huizen, pleinen, kerken, velden, … Als je dan af en toe eens stil staat en rond je heen kijkt, dan zie je toch zaken die je anders niet opvallen.

creativeboody-fotografie-onderweg-café-boussu-borinage-mijnwerkers-wachten-buitenkijken.jpg

Ergens in de Borinage. Ik vermoed Boussu. Ik heb tijd, want ik moet wachten.

Ik stap het plaatselijke cafeetje binnen. De tijd is in het café niet onderweg maar gestopt. Mensen keuvelen er, over koetjes en kalfjes. De persoon over me kijkt naar buiten. Alsof hij iets verwacht. Of ook aftelt.

En herinnering die ik gelukkig vereeuwigd heb.

Onderweg is nooit af

Mijn persoonlijk thema “onderweg” is nog niet af. Ik zou er opnieuw mee moeten beginnen.

Onderweg kan trouwens nooit helemaal af zijn. Want je beweegt voortdurend. Van A naar B, naar C en terug naar A. Maar na die eerste A komt ongetwijfeld opnieuw een ander punt.

Je bereikt je einddoel nooit. Vreemd eigenlijk.

Onderweg is gewoon een fase. In je dag of in je leven. Alleen of met anderen.

Foto’s uit het archief - koppel, soldaat en zijn geliefde, ergens in West-Vlaanderen, Flanders Field

Foto’s uit het archief - koppel, soldaat en zijn geliefde, ergens in West-Vlaanderen, Flanders Field

Ergens in West-Vlaanderen. In the middle of Flanders Field. Aan een kerkje merk ik dit standbeeld op. Liefde in tijden van oorlog. Moeilijk uit te maken of het de geliefde van de soldaat is of dat de jonge deerne verliefd kijkt naar “de redder”. Alleszins heeft het mijn aandacht gepakt. Zijn blik spreekt voor zich.

Is de soldaat onderweg naar het front? Of keert hij terug huiswaarts?

Onderweg verandert altijd

Als ik nu sommige foto’s opnieuw bekijk en de locatie op zoek, dan stel ik vast dat vele plaatsen veranderd zijn. Ook dat is onderweg. Alles evolueert.

Foto uit het archief - Budafabriek in Kortrijk - tentoonstelling Carl De Keyzer

Foto uit het archief - Budafabriek in Kortrijk - tentoonstelling Carl De Keyzer

Ik ga naar een fototentoonstelling van Carl De Keyzer kijken in de Budafabriek in Kortrijk. Vooraleer ik binnen ga, besluit ik nog even een blokje om te gaan. Aan de achterkant merk ik deze muurschildering of moderne fresco aan.

Rechts een christelijk getinte tekst, in het midden een duidelijk averse reactie. En dan komt er later opnieuw een reactie: “Kijk door het raam, met uw hart”.

Actie, reactie. Beweging. Onderweg naar een antwoord of weerwoord.

Foto’s uit het archief

In december van vorig jaar hebben we elkaar een maandopdracht gegeven in onze podcast Fotolief om foto’s uit archief te zoeken en te bewerken. Een interessante opdracht, want je ontdekt als het ware opnieuw jezelf.

Wat valt me dikwijls op bij de foto’s uit mijn archief

Wat me opvalt bij mijn foto’s is dat ik dikwijls in zwart-wit fotografeer. In camera dus. Net alsof ik een analoge fotograaf ben.

Jaren later heb ik dit afgeleerd. Ik denk dat dit enerzijds komt doordat ik veranderd ben van fototoestel. Anderzijds doordat ik merkte dat, wanneer ik foto’s in kleur én in RAW neem, ik betere resultaten verkrijg in de nabewerking.

Foto’s uit het archief - Onderweg zijn - van A naar B - treinstation Ronse (Renaix) - urbex

Foto’s uit het archief - Onderweg zijn - van A naar B - treinstation Ronse (Renaix) - urbex

In Ronse leunt (of leunde) het oude stationsgebouw quasi direct aan het nieuwe stationsgebouw. De trein rijdt er nog altijd. Vroeger en nu. De trein is onderweg.

Ook de voetganger op de brug is onderweg. Heeft hij hetzelfde gezien als ik?

Welk programma gebruikte ik in het begin

Vroeger had je nog niet Luminar, Lightroom of CaptureOne. Het enige fotobewerkingsprogramma was Photoshop en daar kon je dan je beelden in manipuleren. En daar was ik tegen. Ik wou de realiteit zo goed mogelijk benaderen.

Toen maakte ik gebruik van Picasa, een free tool van Google.

Het voordeel was dat het gratis was, maar het nadeel was dat je het origineel van de foto niet kon bewaren. Dit blijkt wanneer ik nu rond snuister in mijn archief.

Gelukkig zijn er later betaalbare en meer gebruiksvriendelijke programma’s op de markt gekomen. Zo schakelde ik over naar Lightroom en later naar Luminar. Beide programma’s hebben hun voor- en nadelen. Maar dat bespreken we later nog wel eens.

Foto’s uit het archief - Onderweg is nooit af - onderweg is evolutie - Château de Halledet Engis

Foto’s uit het archief - Onderweg is nooit af - onderweg is evolutie - Château de Halledet Engis

In de buurt van Luik ligt er een dorpje Engis. Piepklein. Ik moet om professionele redenen in het kasteel zijn. Château de Halledet. Aan dit kruispunt besluit ik te stoppen. Waarom weet ik niet. Zomaar. Het moet. Want hier komen verschillende wegen elkaar tegen. Zijn zij ook onderweg?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de straten nu vol gebouwd zijn. Nieuwbouw woningen.

Onderweg. Alles is in beweging. Wie bereikt er zijn einddoel? Of doe je dat maar één keer?

Heb jij nog foto’s uit je archief?

Wel, bezorg ze ons via onze Facebook pagina. Vertel ons jouw verhaal bij de foto. Was jij onderweg? Waar was je? Welke herinnering heb je aan die foto?

Tot binnenkort,

Creativeboody

Comment