Op stap naar Ambleteuse, met storm Denis

16 februari is het zover. We rijden naar Ambleuteuse om er het Fort d’Ambleteuse of fort Mahon te gaan fotograferen.

Dit fort ligt vlak aan de dijk en de monding van de Slack. Bij eb kan je er zo naar toe wandelen. Bij vloed is het anders. En daarvoor gaan we. Om het fort bij vloed te fotograferen. Jochem heeft alles mooi onderzocht op een app: wanneer spelen de getijden? Als we toekomen zal het eb zijn, rond halvijf in de namiddag is het vloed. Met een beetje geluk hebben we sneller vloed. Rekening houdend met de storm.

En we hebben nog meer geluk! Het stormt. Storm Denis gaat tekeer. Het kon niet beter. Dit kan wel eens prachtige beelden opleveren.

Metershoge golven en veel wind beloven ze. Alleen zegt de app van Jochem dat het er niet regent….

Dit blijkt ter plaatse helemaal niet het geval te zijn. We moeten onze fototoestellen goed beschermen tegen het opstuivend zeewater dat druppelsgewijs het land wordt ingejaagd. Het regent weliswaar niet zo hard, maar toch worden we langs achteren goed nat.

De monding van de Slack

Tijdens het fotograferen gebruikt Jochem zijn statief. Zelf vind ik het te riskant. Het waait te hard. We zijn al even aan het fotograferen aan de monding van de Slack.

ambleteuse-fort-mahon-strand-storm-tempête-beach-slack-rivier-creativeboody-viewfinder.jpg

Jochem kiest een standpunt en plaatst zijn statief in het water. Laag bij het wateroppervlak. Tot hij plots verrast wordt door het opkomend water. Over een breedte van honderd meter stijgt het water plots 20 centimeter waardoor het statief helemaal onder water verdwijnt en enkel nog het fototoestel boven blijft.

Een bang moment voor Jochem!

Fort Mahon in Ambleteuse

Het fort d’Ambleuteuse wordt ook wel fort Mahon genoemd. Het fort dateert uit de zeventiende eeuw (1680) en historisch gezien moest het fort de militaire haven aan de monding van de rivier Slack beschermen.

Van hieruit wou Napoleon Engeland aanvallen met een vloot. Jammer genoeg is van deze militaire haven niets meer te zien.

fort-ambleteuse-storm-tempête-code-orange-cote-opale-bezienswaardigheid-fort-auban-februari-fevrier-huten-stormwal-dijk-creativeboody.jpg

Wel kun je aan de monding van de Slack nog enkele vervallen bunkers uit Wereldoorlog II zien. De Duitsers gebruikten het fort als kazematten.

Waar ligt Ambleteuse eigenlijk?

Ambleteuse is een klein dorpje aan de Opaalkust. Je passeert eerst Duinkerke, daarna Calais.

Ten noorden van Boulogne-sur-Mer. Op een boogscheut van de Cap Griz Nez en Wissant.

fort-ambleteuse-storm-tempête-code-orange-cote-opale-bezienswaardigheid-fort-auban-februari-fevrier-rotsen-rochers-creativeboody.jpg

Wat kan je doen in Ambleteuse

Ambleteuse is een klein dorpje waar enkel de hoognodige winkels zijn. Shoppen ga je er niet doen. Daarvoor moet je uitwijken naar Calais of Boulogne-sur-Mer.

Wel is Ambleteuse een toeristische trekpleister. Ideaal om eens een weekendje aan zee uit te waaien en te wandelen. Om dan ‘s avonds lekker te eten en gezellig een boek te lezen bij ontspannende muziek.

Voor ons draait de ganse dag om het fort te kunnen fotograferen.

fort-ambleteuse-storm-tempête-code-orange-cote-opale-bezienswaardigheid-fort-auban-februari-fevrier-vloed-komt-op-inondation-creativeboody (1).jpg

Waar kan je eten in Ambleteuse

Qua horeca heb je ook geen uitgebreide keuze. Wij eten in La Cave du Fort, een cave à vins en cave à bières met een leuk en trendy interieur.

Na het eerste deel van onze fotodag drogen wij op terwijl we een La Chouffe en een Vedette IPA drinken. We bestellen een salade mixte met charcuterie en plaatselijke kazen, maar krijgen een salade met een mix van vis. Uiteindelijk eten we correct en lekker tegen een correcte prijs.

Met een halfdroge broek starten we het tweede deel van onze fotoshoot.

De wind is niet gaan liggen. Integendeel. Op de dijk kunnen we ons bijna naar achter laten leunen en houdt de wind ons recht.

fort-ambleteuse-storm-tempête-code-orange-cote-opale-bezienswaardigheid-fort-auban-februari-fevrier-bellevue-creativeboody.jpg

De wind, het zee- en regenwater kan ons eigenlijk niet deren. Ja, we zijn bezorgd om ons fotomateriaal. Maar hiervoor zijn we tenslotte voor gekomen. Een avontuur dat je enkel kan begrijpen en voelen als je er bij was.

Wij hebben ervan genoten. Hopelijk jullie ook van de foto’s!

Tot een volgend avontuur,

Creativeboody

ambleteuse-fort-mahon-vauban-storm-zee-strand-opaalkust.jpg

1 Comment