Net voor COVID-19 in maart 2020 uitbreekt, hebben Jochem en ik onszelf nog een maandopdracht gegeven. “Reflectie of weerspiegeling in de fotografie.”

Zicht op Antwerpen met de Boerentoren, weerspiegeld door mijn smartphone.

Zicht op Antwerpen met de Boerentoren, weerspiegeld door mijn smartphone.

In maart en april zitten we in lockdown en hebben we ons handen vol met andere zaken. Tot overmaat van ramp laadt de computer van mij niet meer op. Geen fotografie dus tijdens lockdown. Ik word gek!

Creatief gebruik van weerspiegeling

Gelukkig heb ik net voor de lockdown nog enkele momenten gehad waarop ik mijn fototoestel bij de hand had en heb ik toch enkele foto’s.

Bij het nemen van de eerste foto’s staat er een gure wind. Een veld dat ondergelopen is, geeft geen echte reflectie. De wind waait zo hard dat er kleine golfjes op de plas komen.

Dan krijg ik een inval. Iedereen heeft namelijk altijd iets op zak dat nuttig kan zijn. Ik neem mijn smartphone en heb meteen een spiegel bij de hand! Yes, laat de maandopdracht”reflectie” nu maar beginnen.

Smartphone als hulpmiddel voor reflectie

Na een afspraak op Linkeroever in Antwerpen besluit ik om naar de voetgangerstunnel te rijden. Wie weet is er wel een onderwerp dat me boeit.

Ik wandel naar de plek waar vroeger de reusachtige CosmoGolem van Antwerpen stond, neem mijn smartphone en begin te kijken. Meteen dienen de onderwerpen zich aan, zoals bijvoorbeeld de skyline van Antwerpen, een boom, een wandelaar en een jogger.

Weerspiegeling krijgt bijzondere betekenis tijdens Coronacrisis

Het schrijven van dit artikel gebeurt begin mei. De eerste regels rond de exitstrategie zijn gekend. Toch krijgen enkele foto’s van de maandopdracht “reflectie” plots een bijzondere betekenis.

One life, live it!

Een sticker op een Land Rover met “One life, live it” krijgt nu meer waarde. Corona heeft wild om zich heen geslaan. Niemand bleef gespaard: jong noch oud, beroemd noch onbekend, man noch vrouw.

Het leven spiegelt zich als het ware. Je komt jezelf wel eens tegen.

Het leven spiegelt zich als het ware. Je komt jezelf wel eens tegen.

Plots besef je dat het snel gedaan kan zijn. Persoonlijk heb ik geleerd om van de kleine dingen te genieten en meer buiten te komen. Ook al was het #blijfinuwkot. Ik heb meer tijd genomen om te gaan wandelen of te fietsen.

Reflectie op het kerkhof

Reflectie hoeft uiteraard niet enkel tijdens een crisissituatie. Ik rijd voorbij het kerkhof van Boom en houd halt.

Reflectie is inderdaad een moment creëren waarbij je gaat nadenken over jezelf. Dat moet je af en toe eens doen, vooraleer het te laat is en je het niet meer kan.

Zonsopgang, beetje mist,… mooi moment om te reflecteren over jezelf.

Zonsopgang, beetje mist,… mooi moment om te reflecteren over jezelf.

Betoverend spiegelbeeld van Den Stenen Molen in Boechout

Na een langere werkdag in Lier rijd ik via Boechout naar huis. De zon schijnt nog en staat laag aan de horizon. Moeilijk om rijden, maar prachtig om te fotograferen.

Ik besluit om te stoppen aan Den Stenen Molen, vlak aan de bibliotheek.

Den Stenen Molen in Boechout prachtig tegen de ondergaande zon.

Den Stenen Molen in Boechout prachtig tegen de ondergaande zon.

Met de zon achter de molen heb ik opnieuw een top onderwerp gevonden.

Smartphone en reflectie, waarop moet je letten?

Het leuke aan je smartphone is dat je hem altijd op zak hebt als accessoire of hulpstuk bij je fotografie. Of je nu een app gebruikt of je gebruikt hem als spiegel. Toch zijn er enkele zaken waarop je moet letten als je hem gebruikt om reflectie te creëren in je foto’s:

1. Spiegelen zonder vetvlekken

Een spiegel moet proper zijn. Je smartphone gebruik je constant en zal bij de meesten van ons wel vol staan met vettige vingervlekken. Reinig je smartphone vooraf dus goed zodat je een mooie reflectie bekomt.

2. Je scherm uit zetten

Als je scherm nog aan staat, wordt het moeilijk om het te gebruiken als reflectiescherm voor je onderwerp. De kleuren van de app’s zorgen voor verwarring. Ik zet het scherm uit en hoop niet gestoord te worden door een binnenkomende oproep of bericht. Ook dat geeft kans op verwarring bij je eindresultaat.

3. Standvastig houden van fototoestel en smartphone

De grootste uitdaging is toch wel om je smartphone zodanig te manoeuvreren dat je hem vlak onder je lens houdt én je jouw onderwerp kunt spiegelen. Dit lijkt eenvoudig, maar vraagt toch wel wat oefening.

Alleszins is het voor mij een nieuwe bijkomende techniek die ik in de toekomst nog wel eens ga gebruiken.

Hebben jullie bijzondere foto’s binnen het thema “reflectie” of heb je tips? Neem contact met ons op via de website, plaats een bericht op onze Facebook-pagina, stuur een bericht via Instagram of plaats een comment onder dit artikel.

Hopelijk heb je genoten,

tot binnenkort

Sven aka Creativeboody




Comment