Midden april begin mei krijgt het Hallerbos in Halle nabij Brussel een mooi blauw tapijt. Miljoenen hyacinten bedekken de bodem. Een ideaal moment om erop uit te trekken en te gaan fotograferen.

viewfinder-blauwe-hallerbos-fotograferen-tips-natuurfotografie-1

Een streepje zon helpt

Met al die hyacinten verandert het Hallerbos in een sprookjesbos. Een bos kan op foto al snel saai worden. In real life ben je overdonderd. Je hebt zoveel indrukken. Op jouw foto is het moeilijk om die indrukken weer te geven.

viewfinder-blauwe-hallerbos-fotograferen-tips-natuurfotografie-2

Wel kan je jouw foto sfeer geven als je de hulp krijgt van een streepje zon. Tijdens mijn bezoek verschuilt de zon geruime tijd verstoppertje achter een wolkendek. Af en toe breekt ze door. Daar moet je dan van profiteren.

viewfinder-blauwe-hallerbos-fotograferen-tips-natuurfotografie-3

Hallerbos is een loofbos

Het Hallerbos is een loofbos. Grotendeels dan toch. Dit betekent dat het in april nog aardig licht is op de bodem van het bos. Niet alle blaadjes hangen aan de bomen waardoor dat tikkeltje streepje zon jou nog kan helpen om mooie foto’s te nemen.

viewfinder-blauwe-hallerbos-fotograferen-tips-natuurfotografie-4

Uitrusting

Ik bezocht het Hallerbos met het gezin. Geen tijd dus om een volledige uitrusting mee te nemen. Ik had mijn Nikon D7200 met mijn all round lens 17-70 mm van Sigma mee.

Maar als je tijd hebt, kan je jouw uitrusting best uitbreiden met een statief, een telelens en een macrolens. Zo kan je ook de details beter capteren. Want in het Hallerbos ben je verplicht op de aangeduide paden te blijven. Je bent dus in zekere zin beperkt in jouw vrijheid om rond te wandelen.

viewfinder-blauwe-hallerbos-fotograferen-tips-eigenzinnige-natuurfotografie-1

Probeer Hallerbos op een ander moment

Als je uitgerust bent met hetgeen ik hierboven heb verteld, moet je zeker eens op een ander moment gaan om het Hallerbos te bezoeken.

Volgens mij kan je hier bij zonsopgang of bij zonsondergang mooie foto’s nemen.

Voor de echte vroege vogels kan je ook eens bij het krieken van de dag gaan. Als je nog mist of nevel hebt. Succes gegarandeerd!

Als je hierop let, krijg je als van zelf eigenzinnige fotografie. Waarom eigenzinnig? Omdat je net let op zaken waar anderen niet opletten.

viewfinder-blauwe-hallerbos-fotograferen-tips-natuurfotografie-5

Geniet van de foto’s en ga zelf eens op pad!

Je mag jouw foto’s ook altijd posten op onze Facebookpagina.

Sven aka @creativeboody

PS: Welke van de twee foto's vind jij mooi? De kleuren of de zwart-wit foto? Zet het op onze Facebookpagina!

Comment