Doel, ooit een klein dorpje in het noorden van Antwerpen. Dichtbij de kerncentrale. Niemand die er iets om gaf (excuses voor de toenmalige bewoners). Tot het dorp quasi hermetisch gesloten wordt. Plots wordt Doel het mekka van iedereen. Zo ook voor iedereen die zich bezig houdt met urbex fotografie. Els, een lezeres van onze blog over eigenzinnige fotografie reageert en stuurt ons enkele foto’s door. Dit is haar verhaal.

Doel is onderdeel van de geschiedenis van de haven van Antwerpen.

Doel was een klein dorpje in de uithoek van de provincie Oost-Vlaanderen aan de grens van de provincie Antwerpen.

Doel grenst aan een natuurgebied, het verdronken land van Saeftinge. Mooi naar het schijnt. Maar daar is Doel niet bekend om geworden. De bekendheid start bij het einde van dit kleine dorpje. Bij de plannen voor de uitbreiding voor de haven van Antwerpen. Daarmee wordt het een groot schaakstuk in de geschiedenis van de haven van Antwerpen.

Doel is een spookstad

Els leest ons verhaal over urbex fotografie en reageert met enkele zinnen én foto’s. “Hey, ik las jullie artikel rond urbex fotografie en ik heb ook foto’s rond dit onderwerp.”

Nieuwsgierig vragen we om meer uitleg.

“Ik heb die foto's eind vorig jaar genomen. De eerste 2 zijn van hetzelfde huis. Daar heb ik wel voor door de omheining moeten kruipen, maar iedereen doet dat daar.”

“In sommige huizen moet je wel echt oppassen en kan het gevaarlijk zijn om door de vloer te stappen.”

“Doel is ondertussen een beetje een spookstad geworden, veel leegstand, veel graffiti. Je kan er op ontdekking gaan en je er echt wel eens uitleven als urbex fotograaf.”

“Nadeel is wel dat je er nooit alleen rondloopt. Dus erg origineel is het ook niet meer. Maar toch de moeite waard, vooraleer het dorp helemaal verdwijnt.”

Een bezoek aan Doel is niet zonder gevaar

Zoals Els al zei kan je je in bepaalde woningen lelijk bezeren. De woningen zijn volledig onderkomen en de veiligheid is soms ver zoek.

Recent kwam trouwens in het nieuws dat je er GAS-boetes riskeert. Er zijn tientallen stewards die het dorp surveilleren en de boetes kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. De moeite waard of niet?

Kijk dus zeker uit als je besluit om een reportage binnen de urbex fotografie te gaan houden in Doel. Is het sop de kolen nog waard?

Anderzijds stond Doel lange tijd op mijn bucket list om foto’s te gaan nemen. Twijfel dus… To Doel or not to Doel…?

Wat denk jij? Ben jij er recent (in 2016) nog geweest? Wat zijn jouw ervaringen?

Laat het ons weten in een comment onder dit artikel.

Tot binnenkort,

Sven aka creativeboody

Comment