Ik loop al een tijdje rond met de idee om iets creatief te doen met mijn foto’s. Abstracte kunst brengen waar iedereen bij mag wegdromen. In dit eerste artikel van een drieluik neem ik jullie mee in een wereld van eigenzinnige bosfotografie. In dit artikel gaan we schilderen. Schilderen met pastel tinten. In een bos.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-1

Een bos fotograferen is niet gemakkelijk

Een bos fotograferen is niet gemakkelijk. Er staan bomen. Veel bomen. Soms zie je dan het bos door de bomen niet meer. Wil je dan iets moois brengen, dan grijpen velen terug naar macrofotografie.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-2

Ik niet. Ik ga schilderen in het bos. Met mijn fototoestel. Met eigenzinnige foto’s.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-3

Technieken van pastelschilderen in fotografie

Als je enkele blogs naleest, dan weet niemand echt wat pastel schilderen betekent. Men doet maar wat.

Alleszins kan je besluiten dat pastel schilderen zoveel betekent als het gebruik maken van zachte tinten, waarbij je geen contrasten gaat opzoeken.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-4

En dat is wat ik ga doen tijdens mijn wandeling door het bos. Ik ga op zoek naar abstracte beelden en zachte tinten.

Ik geef toe dat ik af en toe wel terug grijp naar iets meer detail in mijn foto.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-5

Bosfotografie wordt plots anders

Alleszins wordt bosfotografie anders. Je probeert een nieuwe techniek. Je zoekt andere kleurtinten.

Ik beweeg mijn fototoestel gewoon op en neer. Dit geeft een bepaald patroon. Je krijgt lijnen. En rond deze lijnen kan je gaan werken.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-6

Dynamiek in bosfotografie

Ik heb het geprobeerd en heb het goed bevonden. Op en neer bewegen met jouw fototoestel. Ik denk niet dat ik de eerste ben die deze techniek hanteer. Wel kan ik je toevertrouwen dat ik deze techniek zelf heb uitgevonden. Voor mezelf. Ik was verrast door de eerste resultaten en ben gaan experimenteren.

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-8
viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-7

Want enkel als je experimenteert, krijg je dynamiek in bosfotografie. En dat is eigenzinnige fotografie.

Geniet van de foto’s en ga zelf eens op pad!

By the way, ik heb ook enkele foto's genomen van "voordeuren schilderen binnen de fotografie". Neem zeker eens een kijkje.

Je mag jouw foto’s ook altijd posten op onze Facebookpagina.

Sven aka @creativeboody

viewfinder-creatief-bos-fotograferen-pastel-9

PS: op deze techniek kom ik deze zomer zeker terug. Dit is het gebruik maken van een alternatief op de techniek van het op en neer bewegen van jouw fototoestel. Hier draai ik met mijn fotoetoestel. En de resultaten zijn verbluffend. Stay tuned dus!!!

Comment