Enkele maanden geleden lees ik op Flipboard een artikel rond straatfotografie. De straatfotograaf is geboeid door Vivian Maier. Zij is zijn grote voorbeeld. Gisteren zag ik een reportage over haar. Op Canvas.

Ik ben van in het begin geboeid. Omdat ik meer over haar wil weten.

Wie is die Vivian Maier dan wel? En wat heeft zij te maken met straatfotografie?

Zelfportret van Vivian Maier, de myserieuze "nanny" - grondlegster moderne straatfotografie

 

Wie is Vivian Maier?

Vivian Maier werd geboren op 1 februari 1926 in New York. Ze  stierf op 83-jarige leeftijd op 21 april 2009.

Volgens sommige bronnen bracht ze haar jeugd door in Frankrijk. In Saint-Julien in de Franse Alpen. Andere bronnen zeggen dat ze een echte Amerikaanse is en dat ze enkel maar een Frans accent gebruikte. Of misbruikte. Ze wou niets over zichzelf lossen.

Vivian Maier oefende het beroep van “nanny” of kinderoppas uit.

Wat maakt haar dan zo mysterieus?

 

Waarom is Vivian Maier mysterieus?

Er heerst een groot mysterie rond Vivian Maier. Er is weinig tot niets geweten van haar afkomst. Dit blijkt ook uit de bewuste reportage op Canvas.

Daar kwamen enkele getuigenissen aan bod. Van ouders die Vivian Maier inhuurde als “nanny”. Kinderen die haar kende als “nanny”. Geen van allen kende de achtergrond van Vivian Maier. Of ook gekend onder één van volgende namen Meyers. Maiers. Mayer. V. Smith…

John Maloof is de eerste die effectief op onderzoek gaat.. Hij kocht enkele jaren terug een doos…

 

Wie is John Maloof?

John Maloof is voor zijn eindwerk “geschiedenis” op zoek naar oude foto’s. Je kent ze. De foto’s uit de oude doos.

Tijdens zijn jeugd schuimt hij jarenlang verschillende rommelmarkten af. Op zoek naar verborgen schatten. Voor zijn eindwerk gaat hij dus op zoek naar oude foto’s.

Hij woont tegenover een veilinghuis en gaat er regelmatig naartoe. Op een bepaald moment biedt de veilingmeester een doos vol negatieven aan. Duizenden negatieven van foto’s genomen op straat. Niet ontwikkelde foto’s rond straatfotografie dus. John Maloof koopt de doos en ontdekt een schat. Een doos vol foto’s rond straatfotografie.

Lijkt eenvoudige foto van twee dames op straat, tot je Vivian Maier's werk beter kent - grondlegster moderne straatfotografie

 

Is de doos van Vivian Maier de doos van Pandora?

Een bijzondere vraag. Zeker als je weet wie Pandora is. Pandora is de eerste vrouw in de Griekse mythologie. Haar naam betekent “draagster van alle gaven” of “schenkster van alle gaven”.

Toch wordt ze door de oppergod Zeus naar de aarde gezonden om onheil over de stervelingen te brengen. Dit nadat een andere god Prometheus haar uit de hemel heeft geworpen met het doel om de mensen te verlossen.

Pandora krijgt verschillende gaven mee. Ze wordt door Zeus als echtgenote aangeboden aan Epimetheus, de domme broer van Prometheus. Tesamen met een vat vol ongeluk. Epimetheus aanvaardt het geschenk.

Het vat is speciaal. Zolang het vat met ongeluk niet geopend wordt, gebeurt er niets. Iedereen leeft dan in “pijs en vree”. Maar Pandora heeft iets wat de anderen niet hebben. Nieuwsgierigheid. Die nieuwsgierigheid doet Pandora het vat openen.

Onheil en rampen verspreiden zich over de goden en mensen. Prometheus smijt haar buiten. In het vat zit enkel nog de hoop verborgen.

 

Wat heeft de doos van Pandora nu te maken met Vivian Maier en straatfotografie?

John Maloof koopt een doos vol oude negatieven. Hij ontwikkelt enkele honderden foto’s en stelt vast dat Vivian Maier gespecialiseerd is in straatfotografie. Een “nanny” die zich bezig houdt met straatfotografie. Hoe kan dat?

Vivian Maier brengt haar foto’s niet uit als ze leeft. Ze neemt foto’s op straat. Voor zichzelf? Voor iemand anders? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Haar werk is nooit uitgebracht. Tot John Maloof.

De reportage brengt allerlei emoties met zich mee. De ene houdt van Vivian Maier, de andere heeft er nare herinneringen aan. Als je kan, moet je de reportage zeker nog eens bekijken op Canvas.

Omdat de tijd dringt en ik niet wil dat je de reportage zou missen, publiceer ik dit artikel al.

Ik geef je enkele foto’s mee.

Verbaasd koppel aan de metro - wat was de bedoeling van Vivian Maier - grondlegster moderne straatfotografie

Volgende week krijg je meer foto’s van Vivian Maier te zien en toon ik je enkele opmerkelijke zaken.

Ik geef je dit al mee. "Onbewust. Gelijkenis. Inspirerend. Grondlegger van moderne straatfotografie. Voorbeeld. Duister. Myserieus. Alledaags. Emotie. Uitgelachen. Raar."

1 Comment