Het is koud. Met de wind is het wel -10°. Toch schijnt de zon. Je wandelt door Brussel. Met verkrampte vingers haal je je fototoestel-tweede-in-rang boven. Enkele foto’s met lijnen, koude en hard licht in de hoofdrol.

Koud weer en hard licht

Als het koud weer is en de zon schijnt, krijg je al snel hard licht. Dat zorgt voor veel contrasten. Die mooi kunnen samengaan. Ook al is het een gouden regel in de fotografie dat je hard licht moet vermijden.

Die dag is het koud. En ik had een springuur om te fotograferen. Dus waarom niet fotograferen. Ook al vriezen je handen eraf van de kou.

Tips om te fotograferen

Koud weer is niet praktisch voor een fotograaf. Handschoenen zijn dus welkom. Ook al stonden ze op mijn kerstlijstje, maar handschoenen had ik niet. Toen bleek dat ze toch handig waren geweest en hadden kunnen zorgen voor meer foto’s.

Ook je fototoestel kan lijden onder de kou. Ik droeg mijn Leica D-Lux dicht bij mij. Soms zelfs in mijn zak. Een beetje lichaamstemperatuur kan geen kwaad. Al was het maar om je batterij te beschermen.

Het is koud en de zon schijnt. Welke onderwerpen kan je dan fotograferen in een grootstad? Mensen? Die je amper ziet? Of die bedolven zijn onder sjaals? Ik kies om enkele gebouwen te fotograferen.

Architectuurfotografie en lijnen

Als je in een grootstad zoals Brussel rond wandelt, kan je niet anders dan om je heen kijken. Naar omhoog, opzij, vooruit en achteruit.

Al snel zie je een mengelmoes van gebouwen en stijlen om je heen. Het gekke was dat ik direct aangetrokken was tot het fotograferen van gebouwen en de lijnen die ze hebben of weerspiegelen.

Brussel is dan ook uitermate geschikt voor een reportage architectuurfotografie met lijnen als onderwerp.

Ook de laaghangende zon geeft mooie schaduwen. Samen met de lijnen van het gebouw en het harde licht krijg je speciale resultaten.

Koud weer – hard licht en een stralende zon

Koud weer te samen met een stralende zon zorgt ook dikwijls voor hard licht. Dit is niet het meest geschikte licht bij fotografie. Ook niet bij architectuurfotografie.

Tenzij je net dit harde licht wilt gaan gebruiken. Maak van je nadeel een voordeel. Dat zei Johan Cruijff ook ooit.

Het harde licht hoeft dus geen spelbreker te zijn. Alleen probeerde ik er net zoveel voordeel uit te halen als het nadeel dat het opbracht. Dat bracht me op het idee om te spelen met lijnen en schaduw.

Straatfotografie zonder mensen

Verder blijft mijn liefde op straat toch ook wel gaan naar straatfotografie. Het beeld vastleggen terwijl je rondwandelt.

Tijdens mijn wandeling blijkt Brussel een wereld vol contrasten te zijn. Een spookstad op klaarlichte dag met veel stilte in de stad. Anderzijds ook wel beweging. Zichtbaar en onzichtbaar. Een boodschap is er altijd wel.

Groetjes

Creativeboody

Comment