Aikido (合気道 aikidō), letterlijk vertaald "de weg van de harmonie" is een Japanse krijgsdiscipline  die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd. Ueshiba, liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten en vechtsporten als Daito ryu jiu jitsu, jiujitsu en kenjutsu

Sinds 2008 beoefen ik Aikido bij Peter van Marcke (6e dan aikikai shidoin) in Antwerpen. Mijn passie voor fotografie en deze geweldige sport hebben letterlijk en figuurlijk een 'klik' gemaakt. Hieronder mijn 3 gouden regels voor aikido fotografie.

 

Speel met sluitertijd

Bij de meeste sporten is er slechts één regel. Hou je sluitertijd zo kort mogelijk. Dit geeft je scherpe beelden van mensen, auto’s, moto’s,…

Bij Aikido is dit echter niet zo noodzakelijk als je creatieve foto’s wil. Aikido maakt gebruik van harmonische bewegingen. Hierbij zal de directe kracht en snelheid van de aanvaller omgezet worden tot mooie, meestal cirkelvormige, bewegingen.

Deze vormen kunnen perfect gebruikt worden in je creatieve foto’s. Als Viewfinder houden we van dit soort foto's. Iets langere sluitertijd om de beweging mee te geven.

Laat je creativiteit de vrije loop

Een foto van een man in een hakama (japanse traditionele broekrok) kan saai zijn. Het is zeker niet saai als je gebruik maakt van aanwezige elementen. Laat je creativiteit de vrije loop. 

Creëer diepte door een object of persoon als bijkomende, onscherpe elementen in je foto te plaatsen. Probeer zeker ook andere standpunten uit. Foto’s getrokken van een kikkerperspectief geven je foto’s plots een andere sfeer. Meer creativiteit in jouw foto's. Je zult wel zien.

Heb geduld en neem veel foto’s 

Als ik je de opdracht gaf, slechts één foto te nemen van een Aikido beweging. Dan moet je al enorm veel geluk hebben om een perfecte foto te maken.

De moment van afdrukken is zo belangrijk en een Aikido beweging gaat zo snel, dat het bijna onmogelijk is om het perfecte kiekje te maken.

Dus, ook hier geldt ; heb geduld en neem veel foto’s. Stel je fototoestel zo in dat je meerdere foto’s kan trekken in één klik.

Wil je dit ook eens gaan uitproberen, spring dan maar eens binnen bij een Aikido sportclub in je buurt. Vraag best wel even op voorhand of je foto’s mag nemen tijdens een training. 

Wil je deze fascinerende sport zelf eens wil uitproberen, dat kan natuurlijk ook. Een aanrader voor mensen uit het Antwerpse is AntwerpenAikikai.

Comment