Waarom straatfotografie in Antwerpen?

Wel heel eenvoudig. Omdat het lang geleden was en omdat het leuk is. Ik parkeer me ter hoogte van de Oudaan en start lukraak een wandeling. Zonder plan. Of toch?

Dit silhouet kreeg ik nog net te pakken aan de Groenplaats.

Silhouetten altijd top bij straatfotografie

Silhouetten doen het altijd goed in straatfotografie. Het brengt een soort van drama en mystiek in je foto.

Deze oude dame stak net over terwijl een aankomende auto haar langs achteren belichtte met zijn koplampen.

Welke technieken pas ik toe voor deze reportage in straatfotografie?

Voor de opnames van deze fotoreeks in Antwerpen centrum heb ik niets speciaals gedaan. De instellingen van mijn fototoestel staan op voorkeur voor het diafragma. Dat is mijn favoriete stand.

Af en toe eens door de knieën gaan, brengt meteen een ander perspectief op de omgeving.

Straatfotografie brengt mensen in contact

Ik zet mijn wandeling door de straten van Antwerpen verder en word spontaan aangesproken door een jongeman: “Ho jongens, mooie fiets, laat mijnheer een foto nemen”. Wat hij niet wist, was dat hij hiermee volledig in mijn kaarten speelde. Een spontane reactie.

Enkele straten verder spreekt een man van een prullaria winkel me aan en zegt dat hij een idee voor me heeft. Hij neemt één van de paraplu’s uit de rekken en gooit met geoefende hand de paraplu naar omhoog. “Als je op de juiste moment klikt, dan heb je Brabo met een paraplu in zijn hand.” Leuk idee, maar hij vergeet wel dat er nog andere mensen rondwandelen.

Dit is net fijn aan straatfotografie. Mensen komen elkaar tegen. Of je fotografeert ze, terwijl zij rustig een boekje lezen, zoals hier in het wassalon in Antwerpen.

Reflectie brengt sfeer

Als je aan reflectie in straatfotografie denkt, zullen de meesten hier een beeld hebben van natte straten. En dat is natuurlijk het meest logische.

Maar je kan reflectie ook brengen als je naar etalages kijkt?

Comment