Enkele weken terug gaan we s' avonds weer samen op pad. Mortsel is de eindbestemming. We willen deze stad ontdekken. Ook al is kerstmis al even voorbij, toch hangt er her en der nog kerstverlichting. Dit vinden we allebei jammer. We duiken het station in. Op zoek naar leuke beelden.

En die beelden komen er. We zijn nog maar half geïnstalleerd of we horen dat er een trein op komst is. We stellen ons materiaal verder op en zijn er klaar voor om de voorbijrazende trein te fotograferen.

Voorbijrazende treinen fotografen niet zonder gevaar

Morstel is geen tussenstop. De trein zoeft voorbij aan een duizelingwekkende snelheid. En dit mag je best letterlijk nemen. 

De trein raast op een kleine meter voorbij. We staan keurig achter de gele lijn, maar toch wordt je weggeblazen. Voorbijrazende treinen fotograferen is dus best wel gevaarlijk. Houd dus voldoende afstand.

Snelheid in je foto door lange sluitertijd

De snelheid in je foto breng je door een lange sluitertijd te gebruiken. De meeste van mijn foto's zijn genomen met een sluitertijd van 8 seconden.

Het spreekt voor zich dat je dit niet meer uit de hand kunt doen. Je neemt dus best jouw statief mee.

Hoge ISO-waarde om deze treinen te fotograferen

Om deze voorbijrazende mastodonten te fotograferen, mag je niet te hoog gaan met jouw ISO waarden. Anders riskeer je jouw foto's te gaan overbelichten of een teveel aan ruis te bekomen. De goeie mix vind ik bij een ISO-waarde van 800. Niet te hoog en niet te laag.

Tenslotte passen we dezelfde technieken toe op een rijdende tram.

Wees creatief met jouw standpunt

Om toch enigszins een beetje extra creativiteit in de foto's te brengen, moet je experimenteren met jouw standpunt. Persoonlijk ben ik voor een kikvorsperspectief gegaan. Laag bij de grond om de snelheid en de massieve omvang van de treinen (en tram) te benadrukken.

Voorbijrazende treinen fotograferen is misschien wel een klassieker. Toch is het plezierig om er eens mee aan de slag te gaan. Sommige foto's zouden nog een extraatje krijgen als er ook (wachtende of wandelende) mensen op zouden staan. Dat geluk hebben we niet gehad. Het was waarschijnlijk te koud.

Heb jij ook foto's van treinen of wil jij dit onderwerp gaan fotograferen? Laat het ons dan zeker weten. Stuur ons een bericht of post een foto op onze Facebook-pagina. We zijn benieuwd.

Succes en tot snel,

Sven aka creativeboody

 

Comment