Het Justitiepaleis in Antwerpen of ook het Vlinderpaleis zorgt in Antwerpen effectief wel voor controverse maar spreekt zeker ook tot de verbeelding van mening fotograaf. Ook bij mij.

Gelegen aan de Bolivarplaats kijkt deze mastodont uit op Antwerpen.

Ik ben een voorstander van het Vlinderpaleis! Het is anders en modern. Op de foto hierboven fonkelt er een ster achteraan. Pal in het midden. Alsof daar de waarheid te vinden is.

Justitiepaleis Antwerpen by night

's Avonds verandert de werkelijkheid. Alles is anders. Zo ging ik al eens op pad op de A12 om lichtreclame te fotograferen en recent fotografeerde ik ook een verlaten gebouw (carwash) bij avond.

Zo is het ook met het Justitiepaleis in Antwerpen. Het heeft iets weg van een groot vliegdekschip in de ruimte.

Summa ius summa iniuria

Dit had een adagium kunnen geweest zijn uit de mond van de huidige burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, en betekent zoveel als : "Het grootste recht is het grootste onrecht."

Vele mensen vinden justitie onrechtvaardig. "Advocaten schuiven alleen maar geld binnen met torenhoge erelonen. Rechters vergissen zich en spreken foutieve vonnissen uit. Het vertrouwen in justitie is kwijt. Er moet meer blauw op de straten!"

Deze boutades probeer ik in de bovenstaande foto te brengen. Het Vlinderpaleis staat er. Vanuit dit standpunt is het justitiepaleis eerder een soort van blauwe kever. De mond gesloten. Waakzaam. Stilte voor de storm. Klaar om op ieder moment toe te slaan.

Vlinderpaleis anders bekijken

Vlak aan de hoofdingang is er een trap naar rechts, die leidt naar nog meer kamers van de rechtbanken.

Ik kruip onder de trap om te luisteren naar de geluiden en te zien naar de omgeving. Deze trap moet je dus betreden om je gelijk te gaan halen. Of om je te verdedigen.

Net zoals bij de videoclip van het liedje van Michael Jackson flikkeren de treden van het Vlinderpaleis op. Onderaan smijten ze hun schaduw op de grond. Wat overblijft lijkt wel het klavier van een piano.

Het levert alleszins een fantastisch dramatisch en fantasievol beeld op van het Vlinderpaleis.  Probeer zelf eens jouw onderwerp anders te bekijken. Wat jouw onderwerp ook moge zijn, het geeft je een inzicht. Gebruik dat inzicht en leg het vast op foto.  

Waar draait justitie om?

's Avonds zijn er precies overal sterren aan het justitiepaleis (tip volgt op het einde van deze alinea). Van aan de grote trap kijk ik naar de tram halte.

Opnieuw is daar een ster met aan weerszijden armen die een soort evenwicht bewaken. Dit kan geen toeval zijn. Vrouwe Justitia is op wandel gegaan buiten haar paleis. Is het om recht te spreken of zo maar?

Voor mij is deze simpele elektriciteitspaal de belichaming van Vrouwe Justitia. Ze wikt en weegt.

Als jij ook sterretjes van lichtbronnen in jouw foto wilt krijgen, gebruik je best een diafragma met een hoge F-waarde. Er kan dan rechtstreeks minder licht binnen in jouw lens en het licht wordt zo als het ware gedefragmenteerd. Bovendien helpt een hoge F-waarde ook voor de nodige scherpte in jouw foto's. Probeer zelf maar eens.

Justitiepaleis is een vliegbaan naar de waarheid

Een beetje hoger in dit artikel schreef ik dat het justitiepaleis van Antwerpen 's avonds iets heeft van een ruimteschip. Op deze foto komt dit opnieuw uit. Ik sta in het midden van de tramsporen en gebruik mijn statief. Door dit lagere standpunt sta ik op een soort van vliegbaan naar de waarheid. Naar het recht.

Opnieuw symboliek troef

De foto hierboven toont opnieuw een zekere symboliek. Welke weg kies je in het leven, links of rechts? In het midden waakt vrouwe Justitia. Ze houdt de balans tussen goed en kwaad.

Lap, daar heb je het . De rode lijn. Eerst een waarschuwende witte of grijze lijn. Daarna onverbiddelijk de rode lijn. Als je die overtreedt, ben je op weg naar het Vlinderpaleis.

Dit artikel eindigen we met een staande foto. Een staande ovatie van vrouwe Justitia. Een blik vanuit het Vlinderpaleis kijkend naar de leien. Toegangspoort naar het centrum van Antwerpen.

Veel succes bij jouw volgend fotoproject!

Tot een volgende keer

Sven aka creativeboody

 

Dit zijn mijn laatste foto's op Instagram:

Comment