De meeste fotografen gaan overdag op stap als ze verlaten gebouwen willen fotograferen. Vandaag ga ik 's avonds op stap. Ergens in de provincie Antwerpen.

Kwestie om deze foto's binnen het thema van urbexfotografie nog wat spannender te maken.

Hoe vind je nu verlaten gebouwen

Verlaten gebouwen vinden is niet evident. Dit vraagt wel wat onderzoek.

Er is een ongeschreven regel binnen urbexfotografie dat je geen locaties deelt met elkaar. Je bent dus echt wel op jezelf aangewezen. Zelf probeerde ik al eens contact te leggen met urbexfotografen, maar je komt er echt wel van een kale reis terug.

Ooit deelde ik eens een regio op een Facebook-pagina rond urbexfotografie en ik werd er haast afgesmeten. Het is dus echt wel "not done".

Verlaten carwash in Antwerpen

Ik begrijp de filosofie van de urbexfotografen. Er is immers een reden waarom ze de locatie niet delen. Ze willen dat alles in de staat blijft zoals het zich bevindt. Uit schrik dat vandalen de boel letterlijk komen bekladden of afbreken.

Alleen moet ik vaststellen dat vele van de urbexlocaties al lang ontdekt zijn door die vandalen... Dus wie was er eerst? De vandaal of de urbexfotograaf?

Daarom heb ik er geen moeite mee om te zeggen dat deze verlaten carwash in Antwerpen ligt. Groot Antwerpen weliswaar. De vandaal was hier trouwens al vóór mij ;-)

Urbexfotografie vraagt bijzondere technieken

Urbexfotografie kenmerkt zich door een harde stijl van nabewerking waarbij je de kleuren desatureert.

In Lightroom breng ik de saturatie terug tot -50, de levendigheid tot -5 en verhoog ik de helderheid tot +90. Dit brengt meer zwart in de middentonen. 

Ook de hooglichten herleid ik helemaal en verwijder ik zo veel als mogelijk de nevel. Zo vermijd je de glans van de straatlichten.

Welke uitrusting heb je nodig bij urbexfotografie

Zoals gebruikelijk bij avond- of nachtfotografie moet je een statief meenemen. Door het weinige licht kan je niet uit de hand fotograferen.

Ik neem mijn nieuw kameraadje mee, mijn Cullman 460. Om uit te testen.

Als ik me niet vergis, zijn mijn foto's allemaal met 15 seconden belichting genomen geweest.

Verder gebruik ik volgende lenzen, mijn Sigma 17-70mm en 10-20 mm.

Ken jij een leuke urbexlocatie in Antwerpen

Vul dan ons contactformulier in. Dan kunnen we misschien eens samen op stap.

Ik wens je veel succes met jouw zoektocht en veel plezier met jouw fotografie!

Tot ziens,

Sven aka creativeboody

logo creativeboody photography sven van santvliet

Mijn Insta

2 Comments