Ergens in de zomer reed ik in de polders voorbij deze kolossale stier. Een echte Rundskop. Oppermachtig stond hij op een heuvel. Hij keek voor zich. Ik kreeg er kippenvel van. In dit artikel ontdek je wat niemand je anders zegt over Rundskop.

 

Rundskop straalt macht uit

Ik zie hem al van verre staan, Rundskop. Oppermachtig staat hij op die heuvel. De andere koeien en stieren wandelen weg. Rundskop blijft staan. Hij wilt gerust gelaten worden.

Zelfs het zonlicht splijt uit elkaar op zijn rug. Rundskop laat niet met zich sollen. Hij gaat voor niemand uit de weg.

Je ziet Rundskop al van ver staan. Wat een kolossaal beest! Hier moet je gewoon een foto van nemen. Hierna lees je wat niemand je zal vertellen over Rundskop. Het geheim.

 

Hoe geef je nu als fotograaf dit gevoel bij Rundskop weer?

Rundskop is inderdaad een indrukwekkend beest. Een kolossale stier van enkele honderden kilo’s zwaar. Je mag er niet aan denken wanneer Rundskop kwaad zou zijn. Rundskop straalt ontzag en respect uit.

Maar hoe geef je dit nu als fotograaf weer?

Ik kies ervoor om veel drama in mijn foto weer te geven. Je moet als kijker ook dat gevoel van nietigheid ervaren. Rundskop is groter en machtiger. Rundskop steekt er bovenuit.

De zonnestralen en de witte wolken zijn een meevaller. Opgepast. Miskijk je niet. Er is geen echte mooie diepblauwe lucht. Die “maakte” ik zelf. Dit is één van de geheimen.

Wat niemand je over Rundskop zal vertellen. En toch doe ik het. Want ik wil jou deel maken van mijn geheim.

 

Wat niemand je vertelt over Rundskop?

Ik neem je mee in mijn ontwikkelkamer. Wat is nu het geheim achter Rundskop? Wat vertelt niemand je?

Ik werk met Lightroom van Adobe. Ik vind dit een prachtig instrument. Het geeft je veel vrijheid.

Ik start de ontwikkeling van de foto en breng eerst al wat contrast aan via de kleurintcurve. Ik kies om een “S”-curve te maken. Ik verscherp en illumineer al wat. Nadien bewerk ik de foto in Silver Efex Pro2. Een onderdeel van Google Nik Collection. Enkele handige presets die je niet mag missen!

Daar kies ik voor volledig contrast en structuur. Dit geeft al een leuke doortekening. Zeker in de lucht. Verder kies ik in silver Efex Pro2 ervoor om de lichtinval tegen te gaan.

Vervolgens bewerk ik de foto nog na in Lightroom zelf. Ik speel opnieuw met de kleurintcurve. Tot ik het juiste contrast en doortekening krijg.

Het laatste geheim over Rundskop dat niemand je zal zeggen, is dit. Ik bewerk de lucht nog een beetje met het penseel. Ik verwijder de nevel in de luchtdelen die ik bijzonder vind.

Hopelijk heb je hiermee al wat meer bijgeleerd over het geheim van Rundskop.

Rundskop staat er. Kijkt. Wacht. Rundskop heerst over de kudde. In de verte zie je links nog een andere B-stier weg druipen. Dit is de heuvel van Rundskop.

Ik zet hier ook de andere foto van Rundskop. Dit is chronologisch de eerste foto. Je ziet wat de originele foto is. En wat het resultaat erna is. Ook hier volg ik een gelijkaardige bewerking.

Wat niemand je vertelt over Rundskop. Je ziet hem al van verre staan. Rundskop, oppermachtig. Daagt uit. Kijkt. Wacht.


Welke van de twee foto’s van Rundskop vind jij de leukste? Zet het hieronder in een commentaar.

Wil je op de hoogte gehouden worden, mis dan geen enkel artikel. Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook of Twitter!

1 Comment