Het mooiste moment van de dag is de zonsondergang.

naamloos-312-bewerkt.jpg

De zonsondergang is het moment waarop de zon onder de horizon verdwijnt. De zon is pas ondergegaan op het moment dat de hele zonneschijf niet meer te zien is. Door reflectie in de atmosfeer blijft het nog wel enige tijd licht waardoor zonsondergang niet gelijkstaat aan het moment wanneer het donker wordt. 

Waarom heeft een zonsondergang die rode kleur?

Rond zonsondergang staat de zon zeer laag aan de horizon. Dit betekent dat het zonlicht de atmosfeer van de aarde binnendringt onder een veel kleinere hoek dan bijvoorbeeld 's middags.

Dit heeft voor gevolg dat het licht een veel langere baan in de atmosfeer moet doorkruisen voor het onze ogen bereikt. 

Tegen dat het licht die grote afstand heeft afgelegd, is al het licht met de korte golflengten (blauw) reeds verstrooid en bereikt het onze ogen niet meer. Enkel het licht met de langere golflengten (rood) bereikt nog onze ogen, zodat we een rode schijn zien. (kmi)

naamloos-307-bewerkt.jpg

Hoe kan je best een zonsondergang fotograferen?

Het belangrijkste deel van het fotograferen van een zonsondergang kan vooraf al gebeuren. Zoek namelijk een mooie compositie en locatie voor je foto. In Italië (Lazio) waar deze foto's genomen zijn hoef je hier niet lang voor te zoeken. Olijfbomen en groene heuvels zo ver dat je kan zien, meer heb ik niet nodig! Wat een zonsondergang ook mooi maakt zijn een paar wolkjes, hiervoor heb je simpelweg een beetje geluk voor nodig. 

Waar je ook rekening mee moet houden is het dynamisch bereik van je fototoestel. Het lichtniveau verschilt tijdens een zonsondergang sterk, je zult merken dat de lucht zo licht is dat het dynamische bereik van de toestel niet voldoende is om ook de details in de voorgrond te tonen. Als het contrastverschil te groot wordt voor de camerasensor moet je vaak een keuze maken om of de grond of de lucht juist te belichten. (zie foto's hierboven) Als je focust op de lucht, dan kan de voorgrond veranderen in een silhouet. 

Nu is het aan jullie! Ga straks naar buiten, zoek een mooi plekje en fotograferen maar! :)

Comment