Je gaat kijken naar “storm” aan zee. Maar dan blijkt de zee rustig te zijn. De visser te wachten op zijn vis. Toch is er voldoende reden om drama aan zee te fotograferen. Hoe en wanneer doe je dat?

viewfinder-hoe-fotografeer-je-drama-aan-zee-1

Storm aan zee

We gaan met het gezin kijken naar een tentoonstelling over “storm”. De tentoonstelling vindt plaats in Oostende. Aan de pier. Het is best winderig. Voor alle zekerheid besluit ik mijn fototoestel mee te nemen. Je weet maar nooit.

In de zijstraten waait het behoorlijk. Fijn! Dat kan op zee, vanop de pier, mooie foto’s opleveren. Maar eenmaal op het strand en op de pier van Oostende, blijkt het toch meer loos alarm te zijn. Ok, er is wind, maar niet wat ik ervan verwacht.

Na het bezoek aan de tentoonstelling “storm” krijg ik enkele minuten om te fotograferen. Ik wandel rond op de pier.

viewfinder-hoe-fotografeer-je-drama-aan-zee-2

Drama aan zee fotograferen

Geen hoge golven dus. Integendeel, kalm water en enkele vissers. Die wachten op een bijt van hun vis.

Ik neem enkele foto’s. Ik zie en weet nu al wat ik er mee ga doen in de nabewerking in Lightroom. Ik ga voor een kleine reeks “drama aan zee”.

viewfinder-hoe-fotografeer-je-drama-aan-zee-3

Hoe en wanneer fotografeer je drama aan zee

De beste omstandigheden om drama (aan zee) te fotograferen, bereik je met wat meeval. Idealiter heb je enkele witte wolken. Of een streepje zon die door een wolkendek breekt.

In Lightroom ga ik resoluut voor zwart-wit fotografie. Dit genre van fotografie ontleent zich bij uitstek om dramatische foto’s te nemen.

viewfinder-hoe-fotografeer-je-drama-aan-zee-4

Bij de nabewerking maak ik handig gebruik van de gegradueerde filters en de radiaalfilters. Met de gegradueerde filters jan je de foto sluiten waardoor het accent komt te vallen op het middenste van de foto. Daarna maak ik subtiel gebruik van enkele radiaalfilters om het oog te leiden.

viewfinder-hoe-fotografeer-je-drama-aan-zee-5

Heb je nog vragen over dramatische foto’s?

Wil je meer weten over dramatische foto’s? Laat het ons dan weten en contacteer ons. We helpen je graag verder met enkele tips and tricks. In ruil voor een foto van jou, die we dan samen verder bewerken. Deal?

Tot snel,

Sven aka creativeboody

Comment