De herfst is aangebroken. Saaie tijd of net boeiend? Dauwdruppels liggen op het gras, de blaren van de bomen. Wat is er nu zo spannend aan het fotograferen van dauwdruppels? Een kleine blog over herfstfotografie.

Dauwdruppels fotograferen - dauwdruppels aan een tak - zon staat voor me

 

Wanneer komen er dauwdruppels?

Dauw is een vorm van condensatie die slaat op vaste voorwerpen. Er is dus een zekere luchtvochtigheid nodig om dauw, en dan ook dauwdruppels, te vormen.

Einde augustus en in de maand september heb je hier bij ons de meeste kans om dauwdruppels te fotograferen. Met andere woorden, het is het seizoen van de herfstfotografie!

Dauwdruppels fotograferen - druppels op klimop

 

Wat is er nu zo spannend aan dauwdruppels fotograferen?

Dauwdruppels komen dus niet altijd voor. Je tijd om dauwdruppels te fotograferen is dan ook beperkt tot de maanden augustus en september. De herfst. Alleen dat al is spannend.

Maar er is meer.

Je kan de mooiste dauwdruppels ook alleen maar fotograferen als de zon schijnt. En dit heb je niet altijd in de hand.

Maar dat je vele kanten uit kunt om dauwdruppels te fotograferen is duidelijk. Persoonlijk houd ik ervan om dan details te fotograferen.

Dauwdruppels fotograferen - druppels op blad van plataan - zon rechts voor me

 

Wat moet je doen om dauwdruppels te fotograferen?

Dauwdruppels fotograferen kan je eigenlijk iedere keer… als er dauwdruppels zijn natuurlijk. Dus in de herfst. NU dus!

Wat kan je dan doen om dauwdruppels te fotograferen. Het weerbericht in het oog houden. Toegegeven, dat doe ik ook niet echt. Ik pluk de herfstdag ;-)

Wel kijken. Zie je buiten de zon schijnen, Trek je tuin in! Trek het park of bos in! Ga eens wandelen met de hond. En neem vooral je fototoestel mee. Want zonder dat, geen dauwdruppels fotograferen.

Logisch, niet?

Dauwdruppels fotograferen - deze foto is één van mijn favoriete foto's - compositie - deel foto in twee - lichtere helft - donkere helft - driehoeken in het blad - blad lijkt leer

Wat kan je nog meer doen?

Wel hier ben ik weer. Kijken, kijken en kijken. Fotograferen is vooral kijken. Eerst met het oog. Dan met de viewfinder (meetzoeker). En zoeken naar de juiste compositie. Naar iets spannends. En daarmee bedoel ik geen thriller op TV. Maar probeer het boeiend te maken. Neem de kijker mee op een reis. Pak zijn gedachten en laat hem dromen.

Dauwdruppels fotograferen - details blad in Bouckenborghpark in Deurne

Dauwdruppels fotograferen - druppels op gras in grasveld in Borsbeek - grens Deurne

 

Welke apparatuur heb je nodig om dauwdruppels te fotograferen?

Ik hoor je denken. Om dauwdruppels te fotograferen heb je dure apparatuur nodig. Macro lensen, een spiegelreflexcamera… Maar dat heb ik niet.

Geen probleem. Zelfs met een compactcamera en zelfs met een smartphone kom je er!

Je moet gewoon zoeken en rondom jou kijken.

Met andere woorden, geen stress als je dauwdruppels wilt fotograferen. Relax and enjoy!

Dauwdruppels fotograferen - herfstfotografie in Bouckenborghpark in Deurne - begin van een grasperk vond ik dit blad

 

Fantasietjes bij het ontwikkelen van foto’s met dauwdruppels

OK. Sommige foto’s werden wel wat bewerkt. Daar heb ik geen moeite mee. Integendeel. Het fotograferen van dauwdruppels in de herfst laat je toe om een beetje te gaan fantaseren.

Wat zie jij?

Bij deze foto zag ik een beeld van de Ring van Antwerpen. Een file van auto’s die aanschuiven.

Dauwdruppels fotograferen - zie jij ook een file op de Ring van Antwerpen?

 

Deze foto van dauwdruppels doen me denken aan een soort van landkaart. Grote steden en kleine gemeenten op een strookje… gras.

Dauwdruppels fotograferen - landkaart met grote steden in een grote bol - kleine gemeenten worden aangetrokken

 

 

Waar werden deze foto’s van dauwdruppels genomen?

Waar kan je nu dauwdruppels fotograferen? Wel zoals ik al eerder zei. Zoek het niet te ver. Ik heb deze dauwdruppels in mijn tuin genomen.

Verder heb ik enkele foto’s genomen toen ik een beetje tijd moest winnen voor ik aan mijn eerste afspraak voor de dag arriveerde. Ik passeerde het Bouckenborghpark in Deurne.

 

Dauwdruppels fotograferen - deze werd rond halftien 's morgens genomen - herfstfotografie is dus niet enkel voor vroeger vogels :-)

Dauwdruppels fotograferen - deze werd rond halftien 's morgens genomen - herfstfotografie is dus niet enkel voor vroeger vogels :-)

Dauwdruppels fotograferen - druppels aan de trapleuning op mijn terrasWil je op de hoogte gehouden worden, mis dan geen enkel artikel. Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook of Twitter!

Comment