Huwelijksfotografie. Het heeft iets. Het lijkt gemakkelijk, maar het is het niet. Denk minstens één stap vooruit. Hoe doe je dat dan? Wel in dit artikel geef ik je 7 snelle tips!

 

Voorbereiding bij huwelijksfotografie is superbelangrijk

Een huwelijk vraagt niet alleen van het koppel een hoop geregel, maar ook van de fotograaf.

Je moet er altijd als eerste zijn. Geen excuses!

TIP 1 Vraag daarom naar de planning van de dag.

 

Verder moet je weten in welke richting jouw klanten, het bruidspaar, denken. Houden ze van retro? Willen ze zwart-wit fotografie? Hebben ze zelf ideeën?

TIP 2 Houd vooraf een gesprek met de mensen. Ken jouw klant. Wat willen ze? Wat verwachten ze?

 

Een huwelijksfotograaf staat altijd op de juiste moment op de juiste plaats. Bruid Peggy en bruidegom Günter komen aan op het gemeentehuis van Oud-Turnhout

Betrek het koppel erbij. Zo heb ik Peggy en Günter ook gevraagd of ze ideeën hadden? Verkiezen ze een bepaalde stijl? Hebben ze iets gezien dat mooi is? Welke ideeën hebben Peggy en Günter zelf? Wat willen ze zelf uitgewerkt zien?

TIP 3 Laat het bruidspaar zelf voorstellen doen. Maar wees je zelf. Als jij vindt dat een bepaald idee voorbijgestreefd is, houd dan voet bij stuk. Jij beslist over jouw werk.

 

Stel het bruidspaar gerust bij huwelijksfotografie

Dit is belangrijk bij huwelijksfotografie. Niets is zo frustrerend of onhebbelijk om zenuwachtige of gestresseerde mensen voor jouw meetzoeker ("viewfinder") te hebben.

Peggy en Günter hadden me vooraf gezegd dat ze van zichzelf vonden dat ze niet fotogeniek waren en dat ze verlegen waren voor een camera.

Ik heb het geluk gehad dat ik Peggy en Günter al kende. Warme mensen. Altijd in voor een grapje. Een joviaal koppel. Ik had dan ook geen moeite om hen op hun gemak te stellen.

Stel dat ik het bruidspaar niet kende…. Wat dan? Dan had ik een uitgebreider gesprek met het bruidspaar gehad. Dan probeerde ik al van bij het begin vertrouwen te kweken. Het bruidspaar moet jou kennen. Jij moet als fotograaf het bruidspaar kennen.

Mijn tip 4 is dan ook: Hoe beter jij als fotograaf het bruidspaar kent, hoe meer jij hen kent. Je kan dan ook als geen ander inspelen op hun gevoelens. Neem die onzekerheid weg.

 

Huwelijksfotografie: plannen, plannen en nog eens plannen….

Je las hierboven al dat de planning bij huwelijksfotografie levensbelangrijk is. Niemand wacht op jou als fotograaf. Toch verwacht iedereen dat je er op het juiste moment bent.

TIP 5 Vraag vooraf de adressen van de locatie op. Heb je dit niet als huwelijksfotograaf, dan ga je de mist in.

Maar ook het hele ritueel moet je kennen. Bedoel ik hiermee dat je je moet bekeren? Neen. Zeker niet. Maar weet bijvoorbeeld wanneer de burgemeester of schepen van de burgerlijke stand vraagt om het “ja” woord uit te spreken. Weet welke rituelen er allemaal bij een kerkelijke dienst allemaal komen kijken. Je staat verwonderd wat voor een organisatie het allemaal is.

TIP 6 Zoek desnoods op internet op hoe het allemaal in zijn werk gaat. Het bruidspaar weet beter dan wie ook wat er gaat gebeuren. Spreek met hen om jouw huwelijksreportage te doen slagen.

 

Twijfel is “not done” bij huwelijksfotografie.

Iedereen twijfelt. Ja zelfs ik! Ik durf dit toe te geven. Huwelijksfotografie is stress. En in stress verlies je het overzicht.

Maar ik vind dit normaal. Heb je dan een Viewfinder aan je zijde, dan beur je op en ga je er opnieuw voor. Dank u Jochem voor de steun!

Jochem stuurde me een bericht via sms “geen tijd voor stress of na te denken. Doen”. Hoewel ik al voor de zoveelste keer een huwelijk fotografeerde deed dit bericht me toch deugd. Hij had gelijk. Je moet blijven gaan.

TIP 7 pas ik altijd toe. Neem zoveel mogelijk foto’s op het moment zelf. De selectie gebeurt achteraf wel. Ga ervoor!

 

Trouw jij binnenkort?

Heb je nood aan een fotograaf om een originele huwelijksreportage te maken van deze mooie dag? Stuur dan een mail.

Comment