Podcast over ons dagje Dunkerque of Duinkerke

We hebben meteen een primeur voor jullie. Voortaan gaan we regelmatig een podcast houden. In onze allereerste podcast vertellen we meer over deze foto’s.

Geniet van de foto’s én van de podcast. Laat ons gerust een berichtje na.

Waar ligt Dunkerkque?

Dunkerque is bij ons eerder gekend als Duinkerke.

Duinkerke ligt in Noord-Frankrijk, op nog geen half uur rijden van De Panne. Het is een kuststad gelegen aan de Noordzee. Deze kustlijn noemen ze ook wel de Opaalkust.

Duinkerke ligt tussen de Opaalkust en Vlaamse Duinenkunst en is vooral gekend uit Wereldoorlog II, van “operatie dynamo”.

Voor deze uitstap die we samen doen, hebben we een beetje research gedaan. Wat is er te zien of te doen in Duinkerke? Hieronder zie je onze bucketlist voor die dag.

De 6 volgende foto’s zijn van Jochem.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Duinkerke?

Er is van alles te bezichtigen in Duinkerke.

  • bunkers uit Wereldoorlog II op het strand

  • jachthaven

  • moderne huizen aan de rue des Anglais

  • Belfort

  • rommelmarkt op zaterdag

Deze 3 foto’s zijn een eerste impressie van Sven.

Bunkers uit Wereldoorlog II op het strand van Leffrinkhoeke

De bunkers die je op het strand van Leffrinckhoeke kunt zien, maken eigenlijk deel uit van de Batterij van Zuydcoote. Dit fort dateert van de Frans-Duitse oorlog van 1870 en had als doel de vaargeul naar de haven van Duinkerke te beschermen.

In Wereldoorlog II recupereerden de Duitsers deze batterij en bouwden er nog enkel bunkers bij. Deze bunkers maakten deel uit van de Atlantikwall.

De meeste bunkers zijn nog redelijk intact, maar zijn volledig ondergespoten met graffiti.

Er is er één die er het meest uit het oog springt. De “Swarowski”-bunker (zo noem ik hem) of ook wel de “spiegel”-bunker genoemd is het werk van een kunstenaar uit Duinkerke. Hij noemt zichzelf “Anonyme” en daar zal wel een reden voor zijn, want hij heeft de bunker in 2016 bespiegeld zonder toelating van de overheid.

De eerste 6 foto’s zijn van Sven, de laatste 3 van Jochem.

Persoonlijk vind ik dit een mooi en origineel concept. Het maakt gebruik van een verloren gewaand gebouw en toont letterlijk een spiegel aan de kijker. Retrospectie van de Europese geschiedenis. Geweldig gezien.

Sven bewerkte de foto’s van de bunkers in zwart-wit, Jochem koos voor kleur.

Jachthaven in Duinkerke

In de oude haven ligt er een driemaster, de Dutchesse Anne. Deze werd door de Duitsers aan Frankrijk geschonken na de Frans-Duitse oorlog ter compensatie van de oorlogsschade. Naast dit zeilschip ligt het seinschip Sandettié die zijn laatste opdracht afwerkte in 1984.

De linkse foto is van Sven, de rechtse van Jochem (genomen met een polarisatie-filter).

Moderne huizen

Deze kleine huisjes waren misschien wel onze top of the bill! Hiervoor zijn we naar Duinkerke gekomen.

Deze huisjes kan je vinden aan de rue des Anglais. Het lijken wel van die typische kinderlijke huisjes, een kubus en een dak erop. En dan is het alsof er iemand aan het dak getrokken heeft waardoor ze uitgerokken zijn. Best schattig, kleurrijk en mooi gelegen. Vlak over de jachthaven van Duinkerke.

De buitenste foto’s zijn van Sven (Creativeboody), de middenste is van de hand van Jochem.

Belfort van Duinkerke

In de ochtend wandelen we voorbij het Belfort van Duinkerke. Het is gesloten waardoor we er nu ook niet meer over kunnen vertellen.

Rommelmarkt op zaterdag

Zaterdag is het blijkbaar rommelmarkt. Niet echt ons ding, totdat we enkele vintage fototoestellen opmerken. Je kent ze wel. Een echte Kodak met een blaasbalg om het objectief te kunnen scherp stellen. Misschien konden we hier wel een koopje doen. Snel zoekt Jochem deze toestellen op op Ebay. Daar worden ze te koop aangeboden voor ongeveer 25€ à 50€. En ze zijn in betere staat. Tja, dan laten we dit maar liggen tussen de andere rommel.

Tot binnenkort,

Jochem en Creativeboody (Sven)

Volg ons ook op Instagram

Jochem

Sven (Creativeboody)Comment