Wat is een iconische foto?

Een iconische foto wordt meestal verklaard als een foto die herkenbaar is en een politieke boodschap weergeeft. Zoals bijvoorbeeld de tank-man op het Tiananmen-plein, de Oost-Duitse soldaat die over de prikkeldraad springt om te vluchten naar het Westen, de Amerikaanse soldaten die de Amerikaanse vlag heisen naar aanleiding van de overwinning in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, George Mendonsa, de matroos die wereldberoemd werd toen hij in 1945 in New York een meisje innig zoende op Madison Time Square,…

Maar dat is niet wat wij ervan denken. Voor ons is het eerder een foto die een bepaalde emotie opwekt. Dit hoeft dan natuurlijk niets te maken te hebben met politiek. Wel is het zo dat een iconische foto iets te maken heeft met de geschiedenis. Het geeft een deel van de actualiteit weer dat later geschiedenis wordt en voor iedereen herkenbaar is. Hierbij speelt de media uiteraard zeker een voorname rol bij. Maar dit mag voor ons niet beperkt worden tot een soort van Instagram-achtige foto die miljoenen likes heeft gekegen. Het moet altijd een soort van boodschap brengen.

Onze gedachten ging hierbij zeker uit naar volgende foto’s:

  • John Lennon en Yoko Ono op het bed van een Amsterdams hotel

  • Steve Jobs, ofwel als portretfoto ofwel als presentator van een nieuw Apple-product

  • Steve Mc Curry met het Afghaans meisje (zie verder)

  • Albert Einstein die zijn tong uitsteekt

  • De landing op de maan

  • De Amerikaanse arbeiders die op een stalen balk zitten tijdens de bouw van een wolkenkrabber (te koop in Ikea)

Dit zijn toch niet echt politiek-getinte foto’s te noemen.
Wat vonden wij een iconische foto?

De eerste beelden van een iconische foto deden bij Jochem direct het beeld opbrengen van Dorothea Lange. Hierover wist Jochem nog een interessant weetje te vertellen, maar daarvoor moet je onze podcast beluisteren :-)

Voor ons is dus het politieke aspect van ondergeschikt belang. Het gaat ons eerder over Ben een foto die je jaren later nog altijd voor de geest kunt brengen. Daarom moet het een soort van sociaal draagvlak hebben. Niet te beperken tot een politiek draagvlak.

Recent kunnen we zeggen dat er nieuwe iconische foto’s gemaakt zijn:

  • de kleuter Aylan die als vluchteling aanspoelde op een Europees strand

  • Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn dochtertje Valeria die probeerden al zwemmend de oversteek te maken naar Amerika en het niet gered hebben

Ik (Sven) hoop alleen niet dat iconische foto’s verglijden in een soort van foto’s van ramptoeristen en het daardoor willen maken. Daarom heb ik liever dat een iconische foto gemaakt wordt door een professional. Iemand die er wel geld mee kan verdienen, maar die meestal een andere kijk zal hebben op de werkelijkheid.
Verder zijn er tal van andere iconische foto’s te bedenken zoals Audrey Hepburn, Marylin Monroe, Mohamed Ali, Lady Di,…

We kunnen misschien concluderen dat een iconische foto meestal een gekend persoon betreft die iets teweeg bracht bij de mensen, of het nu politiek, kunst, wetenschap, sport,… betreft. Het is een foto die je je jaren later herinnert en waarbij je weet waarover het ging.

Wat is jouw iconische foto?

Wij kunnen wel zeggen wat voor ons een iconische foto is, maar jij kan het daar helemaal niet mee eens zijn. Aarzel daarom niet om een comment te geven onderaan dit artikel of om een comment te geven op onze podcast. Wij gaan graag in discussie, omdat we weten dat we de waarheid niet in pacht hebben en fotografie subjectief is.

Feel free dus en hopelijk tot binnenkort,


Sven (Creativeboody) en Jochem

Comment