Sven en Jochem geven elkaar in aflevering 4 van hun podcast een maandelijkse opdracht: gebruik negatieve ruimte in je foto.

In aflevering 8 bespreken ze elkaars foto’s. Hieronder geven we je een korte samenvatting en nog enkele visies van hoe wij negatieve ruimte in de fotografie inkleuren.

Wat is negatieve ruimte in de fotografie eigenlijk?

Negatieve ruimte in fotografie is de ruimte die je eigenlijk niet gebruikt rondom je hoofdonderwerp.

Het heeft dus enerzijds te maken met compositie en anderzijds met de nadruk die je wilt leggen op het hoofdonderwerp.

Meisje filmt DJ op buurtfeest op Tomorrowland.

Sven probeert dit te doen met een foto van een meisje voor een podium op het buurtfeest van Tomorrowland. Het meisje staat centraal gepositioneerd en hierdoor zuigt het alle aandacht naar zich toe. Jochem merkt terecht op dat het meisje naar rechts kijkt waardoor je ook naar rechts aan het zoeken bent.

Compositie en negatieve ruimte

Als je negatieve ruimte in je foto’s wilt gebruiken, kan je haast niet naast een goede compositie van je foto.

Je moet ervoor zorgen dat je een deel van je foto “onbenut” laat. Denk hierbij aan het artikel van Sven “Wat is de regel van derden in fotografie?”

Door een goede compositie in je foto te brengen, ga je jouw foto ook mooier in balans brengen.

Negatieve ruimte is niet hetzelfde als lege ruimte

De negatieve ruimte in je foto kan een lege ruimte zijn, maar hoeft hiermee niet samen te vallen. Je achtergrond hoeft ook niet bepaald “vaag” of “blurred” te zijn. Deze elementen kunnen helpen, maar het is geen voorwaarde.

Zowel Jochem als Sven hebben een foto genomen waar de achtergrond quasi volledig geblurred of onscherp is. Als je bovendien je onderwerp goed positioneert, krijgen de details de aandacht die ze verdienen.

Jochem maakt zo een foto van een poserende libelle en Sven met de kelk van een klaproos.

Bij negatieve ruimte ga je letterlijk ruimte aan je hoofdonderwerp geven zodat het de maximale aandacht krijgt die het verdient.

Zie hierbij naar de foto van Sven met de fietsende hipster die onder de brug fietst. Hij komt rechts de foto binnen en heeft links alle ruimte van de wereld. Ook boven de hipster is er veel ruimte met het gewelf van de brug.

Kan een figuur op de achtergrond een rol spelen?

Jochem neemt op vakantie ook een foto van enkele vlinders die aan het uitrusten zijn op een uitgedoofd kampvuur.

Hij stelt scherp op de voorgrond waardoor de eerste vlinder perfect in beeld komt. Toch twijfelt hij of dit volledig negatieve ruimte is omdat er een vlinder, Tinkerbell, komt voorbij vliegen.

Sven vindt dit geen probleem omdat het deel uitmaakt van het verhalende karakter van de foto., maar begrijpt wat Jochem zegt. Nu zijn er 2 modellen in plaats van 1. Maar storen doet dit zeker niet. Integendeel het geeft de foto een extra dimensie met Tinkerbell.

Is negatieve ruimte hetzelfde als minimalisme in fotografie?

Negatieve ruimte wordt ook dikwijls geassocieerd met minimalisme in je foto. Ook dit is geen verplichte voorwaarde om negatieve ruimte te krijgen in je foto.

Wel is het zo dat een minimalistische foto dikwijls gebruik maakt van een negatieve ruimte. Omdat het juist een onderwerp wilt benadrukken.

Jochem past de techniek van minimalisme en high-key toe met een foto van zijn dochter, Lio. Hij plaatst haar helemaal rechts van de foto en gebruikt zijn artistieke vrijheid om vanaf het rechteroog (links voor de kijker) een gradient-filter te gebruiken en het geselecteerde gebied helemaal wit te maken. Hierdoor kijk je automatisch naar de rechterkant en de ogen van het model.


Comment