Als je denkt aan long exposures (lange sluitertijd), denk je meestal een: ND filters, tripods, een goed fototoestel en veel geduld. Als ik je nu zeg dat dit alles ook kan met je fototoestel dat je altijd bij hand hebt; je smartphone!

Onlangs hadden we een maandopdracht op onze podcast Fotolief: “Smartphone fotografie” (Episode 12) Meteen dacht ik aan een app dat al een maand of 2 op mijn iPhone ronddwaalde: Spectre.

Met Spectre kan je, zonder tripod of ND filters, een long exposure nabootsen. Je hebt de keuze tussen 3, 5 of 9 seconden exposure. Er zit een software matige IBIS in (In-body stabilization) waardoor je de foto gewoon uit de hand kan nemen.


Meer info kan je vinden op hun website: https://spectre.cam

Meer info kan je vinden op hun website: https://spectre.cam

Nu toevallig was ik in het centraal station van Antwerpen waar ik de app eens kon gebruiken. Hieronder heb je 3 foto’s genomen met de Spectre app. Je ziet dat alles ‘scherp’ is behalve de delen met beweging. In dit geval reizende mensen of een voorbijgaande trein.

Waar je de app ook zeker kan gebruiken, is met stromend water. Denk aan rivieren, meren of watervallen. Het water krijgt na de lange sluitertijd een melkachtig effect. De onderstaande foto’s zijn via de app genomen in Kroatië en Oostenrijk.

De app is zeker de moeite waard! Je kan deze downloaden voor de prijs van een koffie (3,49€). Voorlopig enkel op iOs.

Comment