Als trouwe lezer weet je dat ik graag verlaten gebouwen fotografeer. De gelegenheid maakt de dief. Ook deze keer; Ergens in de buurt van Bastogne. Een verlaten gebouw van de SCNB ofwel de NMBS. 

Naar het schijnt een verlaten opleidingscentrum.

Ooit een opleidingscentrum van de SNCB

Naar het schijnt moet het hier ooit een opleidingscentrum geweest zijn. En zo lijkt het gebouw ook. Het is gelegen in de buurt van Bastogne en vlakbij is er nog een actieve loods van de SNCB, waar locomotieven hersteld worden.

Binnen vind je enkele grote ruimtes en een enorme trapzaal. Volledig in verval. Niet eens de moeite om foto's te nemen. 

Toch heeft dit gebouw een tweede leven gekregen. Plaatselijke skaters hebben er hun thuisbasis van gemaakt; Ze hebben hun woonkamer al uitgerust met een heuse canapé.

In de douches vind ik een verlaten ruimte en toch ademt het iets uit. Er is hier iemand geweest. Zelfs een afgebroken autospiegel getuigt van menselijke aanwezigheid.

Verlaten gebouwen, waar let je best op?

Verlaten gebouwen gaan fotograferen vraagt toch om enige voorbereiding.

Ik krijg de tip van een gekend persoon die ik vertrouw. Samen gaan we op pad. 

Hij weet me de historiek te vertellen. Verder is het ook een fijn gevoel dat we samen gaan. Een verlaten gebouw fotograferen houdt toch ook enkele risico's in. Enerzijds weet je nooit wie je gaat tegenkomen. Anderzijds is een val toch ook een reëel gevaar.

Verlaten gebouwen fotograferen doe je dus best samen.

Waarom toch die verlaten gebouwen fotograferen?

Van waar komt dat toch? Dat gevoel om verlaten gebouwen te gaan fotograferen.... Ik vraag het me ook dikwijls af.

Ik denk dat voor mij, persoonlijk, de kick om verlaten gebouwen te gaan fotograferen, komt van mijn interesse in geschiedenis. Hoe hebben de mensen van toen dat toen allemaal klaar gespeeld? Hoe leefden zij? Hoe werkten zij? Wat deden ze en wat zeiden ze tegen elkaar? Die zaken hoor je eigenlijk wel terug als je verlaten gebouwen gaat fotograferen.

Je bent ineens terug iemand van hen. Zij die er leefden. Zij die er woonden. Zij die er werkte. Als je een verlaten gebouw weet zijn, respecteer dan de omgeving. Ik verander niets. Zet niets in scène. Wil het verlaten gebouw gewoon fotograferen zoals het is. Het moet de sfeer van weleer uitademen.

Waar vind ik nog een verlaten gebouw?

In België wordt alles snel volgebouwd. Ofwel vertrekkend van een braakliggend gebouw, ofwel van een verlaten gebouw dat plat gesmeten wordt. In ieder geval is het aantal locaties van verlaten gebouwen kleiner en klenier aan het worden.

Ken jij nog een leuke locatie om foto's te gaan nemen van die vergane glorie? Van de geschiedenis van dat ene verlaten gebouw, Laat het me dan zeker weten. Gebruik eventueel ons contactformulier om me te contacteren.

Een verlaten gebouw fotograferen is zeker en vast de moeite waard!

Tot binnenkort,

Sven aka creativeboody

Comment