Deze keer wil ik jullie mening kennen. Meer bepaald over straatfotografie en sportfotografie. Afgelopen zomer trek ik met de kinderen naar Park Spoor Noord in Antwerpen. Een hippe buurt in opkomst. En daar hoort dus zeker ook een echt urban skatepark bij.

Al snel trekken enkele skaters mijn aandacht. Ik begin te fotograferen. Bij het schrijven van dit artikel begin ik me het volgende af te vragen... is dit nu straatfotografie of sportfotografie.

Is het nu straatfotografie in Antwerpen?

Straatfotografie is, volgens Wikipedia, een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn.

Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen primeert. Een straatfotograaf werkt ook niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen: "le moment décisif" van Henri Cartier-Bresson. Het primaire doel is expressief: een subjectieve indruk geven van de ervaring van het dagelijkse leven in een stad.

Wat is nu mijn score, rekening houdend met de vet geschreven woorden uit deze definitie? Op een totaal van 9 bestanddelen haal ik voor mezelf net de helft van de punten:

  • een skatepark is ook een park (zeker als het in Park Spoor Noord gelegen is), dus +1
  • in het begin waren de jongens zich niet van me bewust, naar het einde leken ze meer en meer het onderste uit de kan te halen, dus +0,5
  • documentaire fotografie scoort niet voor me, daarvoor had ik de jongens moeten aanspreken en hen meer in beeld brengen, dus +0
  • kunst van het fotograferen dan maar, niet echt +0
  • niet in opdracht van straatfotografie uitoefenen, +1
  • intuïtief op het juiste moment fotograferen, laat ons zeggen +0,5 (?)
  • subjectieve indruk van de ervaring, voor discussie vatbaar, +0,5 (?)
  • dagelijks leven in de stad.... ook een moeilijke, skaters horen nu eenmaal bij een grootstad zoals Antwerpen, niet? +1

Of sportfotografie in Park Spoor Noord?

Hiervan vind ik op de Belgische (of Nederlandstalige) Wikipedia niets. Volgens de Duitse Wikipedia betekent sportfotografie eerder het volgende: "het fotograferen van een sportief evenement, maar ook het fotograferen van snel bewegende voorwerpen. Volgens de auteur komt sportfotografie (fotograferen van sportieve evenementen) ook voor in andere takken zoals portretfotografie.

Ik ontdek nog een belangrijk element bij deze definitie. De fotograaf maakt gebruik van een telelens.

Als ik deze definitie analyseer, dan kom ik op de helft van de punten. De skaters bewegen bij momenten echt heel snel (+1) en soms zijn ze zo dicht dat je er bijna een portret van zou maken (+1). Alleszins gebruik ik geen telelens, maar mijn zoom 17mm-70mm.

En dan kunnen we gaan discussiëren wat portretfotografie is...

Sportieve straatfotografie of urban sportfotografie

Ik zelf ben er niet echt uit. Het is gewoon wat het is. Een mix van beide fotografietakken.

Alleszins heb ik genoten van deze "fotoshoot". Jammer dat ik de gegevens van de skaters niet heb. Als ze dit ooit zouden lezen, mogen ze altijd een comment achterlaten. Wie weet volgt er dan wel een nieuwe fotoshoot...

Een echte documentaire over skaters in Park Spoor Noord in Antwerpen?

Veel plezier en tot een volgende keer!

Sven aka creativeboody

logo sven van santvliet creativeboody photography1.png

Mijn laatste Insta's

Comment