Het is weer even geleden dat ik op stap ben geweest met mijn fototoestel.

Op een grijze en regenachtige zondag in maart besluit ik mijn camera mee te nemen tijdens een wandeling door de straten van Boom, mijn thuisbasis. Gewapend met mijn passie voor straatfotografie en een goede regenjas, ga ik op zoek naar intrigerende momenten die zich afspelen tussen enkele buien door.

Ik heb opnieuw geen plan voor ogen en laat me leiden door wat ik zie. Al snel blijkt dat ik me aangetrokken voel door beelden vol spiegelingen en lijnen, mijn klassieker. Ik weet nu al dat ik in zwart-wit wil naprocessen.

Spiegelingen hoef je trouwens niet altijd letterlijk te nemen. Het kan ook gespiegeld zijn. Of je foto in twee snijden.

Spel van reflecties in straatfotografie

Het gebruik van spiegelingen in straatfotografie kan een fascinerend element toevoegen aan de beelden. Het geeft een foto dikwijls iets mysterieus. Het maakt dat de foto uit de werkelijkheid getrokken wordt en het beeld een andere dimensie krijgt.

Belangrijk bij het gebruik van reflecties of spiegelingen is dat je zelf als straatfotograaf niet mee op de foto mag komen. Tenzij je op subtiele manier jezelf in beeld wilt brengen.

De schoonheid van regenachtige dagen. Perfect voor straatfotografie

Regen hebben we de afgelopen maanden al genoeg gehad. Toch kan het een schoonheid geven aan je foto's. Een unieke sfeer. Van de glinsterende regendruppels tot de reflecties die ontstaan op natte straten. Er is dan een bijzondere charme die alleen op deze dagen te vinden is. Tijdens mijn wandeling blijft het evenwel droog. De beelden die ik in mijn hoofd heb, kan ik dus jammer genoeg niet maken. Een volgende keer dus.

Op zondag zijn er in Boom maar weinig mensen op straat

Boom is natuurlijk geen grootstad. Er zijn dus maar weinig mensen op straat. Regen en mensen kunnen ook boeiende foto's opleveren. Lees mijn artikel over straatfotografie in Antwerpen nog maar eens na.

Creatieve post-processing voor reflecties in straatfotografie

Al tijdens het nemen van mijn foto's weet ik dat ik ze in zwart-wit wil bewerken. Omdat het zo een sombere herfstdag in maart is, wil ik extra drama toevoegen.

In Lightroom zet ik de foto's in zwart-wit. Als standaard instelling voor deze foto's kies ik voor beetje extra helderheid, verwijderen van nevel en wat vignet. Zo zuig je de aandacht van het oog naar de kern van de zaak.

Straatfotografie maakt mijn hoofd leeg

Telkens ik een reportage maak binnen het thema "straatfotografie" verdwijn ik volledig in mijn zoeker. In zekere zin duik ik zo ver weg dat het tegelijk mijn hoofd leeg maakt. En daarvoor dient een lazy sunday natuurlijk voor.

Op straat vind je ook veel humor

Ik ben nog maar enkele honderden meters ver en ik merk dat er vele deuren open staan. Vreemd zicht.

Hier geen reclame ! Dan steken we het maar tussen de speilers van de deur :-)

Boom, een gemeente vol one-liners :-)

Een aanbeveling in het Bruidsluierssteegje

Maar zo serieus neemt men deze aanbeveling niet. Kijk vooral naar beneden.

Op zondag eten we pistoletjes… of meer

En dat Pasen er aan komt, dat weten we hierbij ook al weer.

Comment