In dit blogartikel neem ik je mee naar de bruisende straten van Gent, waar ik deelneem aan een workshop straatfotografie, met de nadruk op het maken van “portretten op straat”. Deze workshop wordt georganiseerd door Ioannis Tsouloulis, een ambassadeur van Fujifilm Belgium.

In deze workshop moeten we wildvreemde mensen aanspreken en hen vragen deel te nemen aan een spontane fotoshoot. Een unieke gelegenheid.

Ik deel enkele handige tips die ik heb geleerd en laat je kennismaken met enkele bijzondere ontmoetingen en ervaringen die ik heb opgedaan tijdens deze improviserende en spannende fotografiereis.

Een unieke benadering van straatfotografie

Het is zondagochtend en ik sta al vol “excitement” en boordevol verwachting klaar voor de workshop straatfotografie in Gent. Deze ervaring is echter anders dan mijn gebruikelijke modelfotografie, waarbij ik vooraf afspraken maak en me rustig kan voorbereiden. Nu zal het improviseren “à la minute” worden.

Onze workshopbegeleider herinnert ons eraan om goed naar mensen te kijken en te beoordelen of ze gehaast zijn. Hoe meer gehaast ze zijn, hoe minder kans we hebben om hen te fotograferen.

We worden aangespoord om modellen te zoeken waarmee we een klik voelen, zodat dit ook in onze foto's weerspiegeld kan worden. Het belangrijkste is om nederig en dankbaar te zijn en onze camera-instellingen gereed te hebben, zodat we tijd besparen in de nabewerking.

Ontmoeting met Rosie en Phoebe - fantastische modellen voor straatfotografie in Gent

Mijn ontmoeting is met Rosie en Phoebe, twee stoere “gothic” meiden. Maar zodra ik met hen in gesprek raak, ontdek ik dat ze eigenlijk lieve jonge dames zijn. Bovendien blijkt dat ze geboren fotomodellen zijn. Zonder dat ze het weten of beseffen. Ze voelen zich volledig op hun gemak voor de camera. Het is geweldig om te zien hoe ze zichzelf laten zien en hun ware persoonlijkheid tonen door de lens. Deze ontmoeting herinnert me eraan dat vooroordelen vaak misleidend zijn en dat iedereen een verhaal heeft dat de moeite van het delen waard is.

Ontmoet Rosie, de blondie van Gent. Spontane modelfotografie in Gent

Een super toffe meid schuilt achter deze ruwe bolster. In het begin verlegen, maar wat kan ze poseren. Heerlijk om haar als model te hebben.

Phoebe, ook een topmodel!

Ook de vriendin van Rosie is een volwaardig fotomodel. Ze kan de “camera” pakken met haar ogen. Geweldig om mee samen te werken.

Stapsgewijs mijn comfortzone verlaten voor de workshop straatfotografie in Gent - waarheid, durven of doen ? Thomas is mijn eerste model!

Terwijl de workshop vordert, begint mijn zelfvertrouwen te groeien. Ik heb voldoende tips en kan niet langer wachten. De laatste tips gaan aan mij verloren en ik spreek Thomas aan.

Thomas is vermoedelijk een student met een warrig kapsel. Hij valt me meteen op. Eerst wandelt hij met een vriend voorbij en denk ik “verdorie, te laat, wat een gemiste kans”. Maar dan gebeurt het wonder. Thomas komt bijna letterlijk op zijn stappen terug. Deze keer alleen. Hij straalt een natuurlijke en enthousiaste energie uit en zonder het te weten stimuleert hij me om door te gaan om mijn 'comfort zone' te verlaten.

Thomas is TOP! Dankzij hem wordt dit een geweldige namiddag. En trouwens, ik denk dat we nog veel over hem gaan horen/lezen.

Ik merk dat mijn aanvankelijke schroom en twijfels plaatsmaken voor opwinding en creativiteit. Het geeft me een gevoel van voldoening om mensen te benaderen en hun vertrouwen te winnen, wetende dat ik een moment vastleg dat ze kunnen koesteren.

Een leuk jong koppel: Eline VR

Plots staan er andere modellen in de inkomhal van het theater. Eline en haar vriend. Ik heb hen jammer genoeg niet echt persoonlijk kunnen spreken maar sluit me meteen aan bij de groep andere straatfotografen.

Hij spreekt Italiaans en zij is een Vlaamse.

Ik vermoed ook studenten.

Wat een koppel. De liefde straalt er zo van af. De tijd vliegt snel en we zijn met tienen. En het koppel krijgt van overal vragen en instructies. Ook van Ioannis, onze lesgever. Ik wil hen niet extra belasten en hou me incognito.

Een reflectie op mijn workshop straatfotografie in Gent

Het verkennen van straatfotografie in Gent heeft me een nieuwe waardering gegeven voor de kracht van spontaniteit en de schoonheid van authentieke en oprechte ontmoetingen. Het is een vorm van kunst die me uitdaagt om uit mijn comfortzone te treden en op avontuur te gaan in de straten, waarbij ik de diversiteit en de verhalen van de stad kan vastleggen.

Het maakt me bewust van de vooroordelen die we soms onbewust hebben en herinnert me eraan dat elk individu uniek is en een verhaal te vertellen heeft.

Wat heb ik geleerd tijdens deze workshop van straatfotografie in Gent

Het verkennen van straatfotografie in Gent is een verrijkende ervaring. Het vraagt om spontaniteit, creativiteit en het vermogen om in het moment te leven. Door wildvreemde mensen aan te spreken en hen te portretteren, ontdek ik de kracht van échte ontmoetingen en het vastleggen van unieke verhalen. De workshop “Straatfotografie in Gent” biedt me ook de mogelijkheid om mijn fotografische vaardigheden te verfijnen, mijn comfortzone te verlaten en een dieper begrip te krijgen van de diversiteit en het karakter van deze prachtige stad.

Ik ga hier zeker nog meer werk van maken. Dus volg me op Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hieronder vind je nog enkele foto’s van mede-cursisten.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel én foto’s. To be continued. Dat is zeker!

Tot de volgende!

grts

Creativeboody (Sven)

Comment