Best wel spooky. Je ziet een documentaire over een overleden straatfotografe Vivian Maier. En plots begin je enkele gelijkenissen te ontdekken. “Hey, zoiets heb ik ook al gedaan…. Onbewust!” Heeft Vivian Maier me onbewust geïnspireerd als straatfotograaf? 12 foto’s rond een gelijkaardig thema.

Documentaire over straatfotografie – Vivian Maier

Zoals je in mijn vorig artikel al kon lezen, ontdek ik Vivian Maier eerder in 2015. Eerder bij toeval klik ik op een artikel binnen Flipboard en lees ik wie het grote voorbeeld van die straatfotograaf was. Vivian Maier.

Ik voel me direct een “dom blondje”…. WT* is Vivian Maier? Nooit van gehoord?!

De wetenschapper-student in me ontwaakt. Ik wil dit weten, want de foto’s spreken me aan.

By the way, de documentaire over Vivian Maier is zeker de moeite waard! Probeer ze zeker eens te zien! Het geeft je een volledig beeld van wie de persoon is. Straatfotografe of nanny? Zeker zien!

Vivian Maier was meer dan een nanny

Ik begin op internet te zoeken over Vivian Maier. Ik ontdek dat ze decennialang een nanny was. Maar Vivian Maier was meer dan een nanny. Ze begaf zich altijd op straat met “haar” kinderen én een fototoestel. Was dit een hobby of was het een doelbewuste zet van haar om zich met kinderen op straat te begeven. Wat is er meer ontwapenend dan een “moeder” met haar kinderen die ook wat foto’s neemt?

Ik denk dat ze zo wel wat mensen heeft weten strikken voor haar fototoestel.

Heeft Vivian Maier me geïnspireerd als straatfotograaf?

Interessante vraag, waar ik je het antwoord schuldig op moet blijven. Ik kende haar vluchtig van wat oppervlakkig opzoekingswerk. Maar haar stijl sprak me direct aan.

Ik bestudeer haar foto’s en besluit snel dat het “gewone foto’s” zijn. Het leven van iedere dag. Geen speciale technieken. Geen modellen. Neen, het leven zoals het is. Maar zij is steengoed in het bevriezen van het moment! En het vertellen van een verhaal. Het boeit!

En net dat spreekt mij ook aan in straatfotografie.

Straatfotografie door de ogen van een spion

Binnen de tak van de straatfotografie voel ik me precies het best als een spion. Ik zoek niet direct en bewust het contact met mijn modellen. Ik geef liever het leven weer zoals het zich in de realiteit ook voordoet.

Zo ben ik als het ware een James Bond die zich verdoken of nonchalant opstelt tot er een “slachtoffer” opduikt.

Alleen ben ik dan geen geheim agent, maar een straatfotograaf. Op zoek naar een foto met een verhaal. Ongedwongen en spontaan. Mensen niet storen in hun “ding”.

In deze post zie je 12 foto’s die ik zag tijdens de documentaire over Vivian Maier en haar website. 12 foto’s die ik precies ook al eens had genomen...

12 foto’s in straatfotografie van Vivian Maier en mezelf

Vivian Maier is een grote “madam” binnen de straatfotografie. Dat staat voor mij eigenlijk als een paal boven water.

Ik voel me dan ook gesteund in mijn denken en richting van het nemen van foto’s binnen de straatfotografie als ik haar werk interpreteer en het vergelijk met mijn eigen bescheiden foto’s.

Onbewust ben ik geïnspireerd door deze grote dame van de straatfotografie. Straatfotografie bestond al lang voor haar, maar voor mij is en blijft ze toch één van de grootste influencers binnen deze discipline! “Vivian Maier, een dikke chapeau en een dikke merci voor jouw visie en inzicht! En waarom heb je jouw foto's nooit eerder getoond?"

Comment