Ansel Adams is een beroemd Amerikaans fotograaf. Hij wordt ook wel de grondlegger van de zwart-wit fotografie genoemd.

Hij maakte naam en faam met zijn contrastrijke zwart-wit natuurfotografie in de nationale parken in Amerika.

Ik ga Ansel Adams achterna in De Schorre in Boom. Niet meteen een groot nationaal park, maar wel een natuurgebied waar ik de technieken van de grootmeester probeer toe te passen.

 

Quote van Ansel Adams doet je de techniek beter begrijpen

Ansel Adams had vele quotes. Misschien wel de bekendste is

“You don’t take the a photograph, you make it.”

Als je de fotografie en de filosofie van Ansel Adams een beetje bestudeert, dan begrijp je direct wat hij hiermee wilt zeggen. Je moet jouw omgeving bestuderen en het licht begrijpen. Want jouw oog ziet van alles, maar jouw camera niet (altijd).

You don’t take a photograph, you make it

Jouw oog ziet een bepaalde lichtinval. Of bepaalde accenten. Het wordt getrokken door een detail. Dit is niet altijd weer te geven op een foto.

Nabewerken van jouw foto is niet “not done”

Ansel Adams beheerste als geen ander het licht. Door contrasten in zijn foto’s te brengen, bracht hij een diepte gevoel. Tegelijk bracht hij ook sfeer in zijn foto’s.

Dat deed hij in de DOKA (= donkere kamer). Vroeger moest je inderdaad een foto maken. Je moest jouw negatief belichten op gevoelig fotopapier. Dan moest je jouw foto belichten. Met een bepaalde belichtingstijd. Dan krijg je soms een vlakke foto. Zonder diepte. Zonder contrast.

Ansel Adams was een expert in de techniek van het doordrukken en tegenhouden van het licht tijdens de ontwikkeling van de foto. Op die manier krijg je sommige stukken in jouw foto zwarter of witter. Zo kreeg je contrast.

Dat maakt een foto spannend.

Ansel Adams in Lightroom

De Schorre in Boom is een natuur- en recreatiedomein. Er zijn grote vijvers met bomen. Op deze bewuste zondag scheen de zon en had je een mooie blauwe lucht. En hier en daar grote witte wolken. Ideaal weertje dus om de technieken van de meester toe te passen.

Ik kan je natuurlijk niet alle keukengeheimen vertellen. Maar wel wil ik je meegeven dat ik bij het ontwikkelen van deze foto’s veel gebruik heb gemaakt van de gegradueerde filters en de radiaalfilters in Lightroom. Zo ga ik Ansel Adams dus een beetje achterna.

Lightroom heeft daarenboven per filter ook een uitgebreid keuzemenu waarbij je de belichting, contrast, hooglichten, schaduwen, witte en zwarte tinten kunt bijsturen. Ook helderheid (clarity) kan je volledig naar jouw hand zetten. En zo zijn er nog enkele features waarmee je absoluut mee aan de slag moet gaan.

Geniet van de foto’s en ga zelf eens op pad!

In De Schorre zijn er nu ook reuzentrollen te ontdekken. Leuke wandeling. Veel plezier.

Je mag jouw foto’s ook altijd posten op onze Facebookpagina.

Sven aka @creativeboody

Follow us on Instagram : Creativeboody or Viewfinder

Comment